ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κικίλιας: Οι τρεις μεγάλες αλλαγές που έρχονται με το νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία αρχές Ιανουαρίου!

Ακόμη και μήνυμα στο κινητό θα μας στέλνει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μας ενημερώνει για να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, που στο μέλλον θα μας προστατεύσουν από βαριά νοσήματα.

Στο πλαίσιο αυτό ανασυγκροτείται όλο το σύστημα της δημόσιας υγείας, κάτι που επί της ουσίας δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» αποκάλυψε όλες τις αλλαγές που θα προωθήσει με το νέο του νομοσχέδιο που θα καταθέσει στην Βουλή στις αρχές του νέου χρόνου.

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μέχρι σήμερα νομοθετήθηκαν δύο φορές αλλαγές στη δημόσια Υγεία, αλλά ουδέποτε εφαρμόσθηκαν στην πράξη. Ο σχεδιασμός που κάναμε θα ευνοήσει όλους τους πολίτες σε βάθος χρόνου ώστε να προλαμβάνονται τα νοσήματα. Δεν φέρνουμε το νομοσχέδιο στη Βουλή για μικροκομματικά οφέλη, αλλά δημιουργείται ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν υπάρχει και με το οποίο φιλοδοξούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργεί το δομημένο κράτος».

Τρεις είναι οι ρηξικέλευθες αλλαγές που περιγράφονται στο νομοσχέδιο:

Η χαρτογράφηση όλων των πιθανών κινδύνων υγείας των πολιτών με βάση τη συμπεριφορά που ακολουθούν και τον τρόπο ζωής. Γι΄ αυτό και θα ενεργοποιηθούν όλοι οι γιατροί της χώρας, τόσο οι οικογενειακοί, όσο και εκείνοι της πρώτης επαφής, ώστε να ξεκινήσουν να καταγράφουν τα προβλήματα που πιθανώς να αντιμετωπίσουν στο μέλλον οι πολίτες με βάση τις συνήθειες τους (όπως κάπνισμα, αλκοόλ, κλπ).

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή του συστήματος δημόσιας υγείας θα περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις (προσυμπτωματικός έλεγχος) για όλους τους πολίτες με βάση την ηλικία τους αλλά και τον «χάρτη» των κινδύνων που θα δημιουργηθεί.

Όπως διαβεβαιώνει ο Βασίλης Κικίλιας «Το υπουργείο υγείας είναι εκείνο που οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες για το ποιες εξετάσεις θα πρέπει να κάνουν προληπτικά. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους προστατεύουμε. Γι’ αυτό θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο επικοινωνίας ώστε να εντοπίζουμε κάθε συμπολίτη μας ξεχωριστά και να τον ενημερώνουμε. Πλέον μιλάμε για προσωποποιημένη πληροφόρηση».

Η τρίτη ριζική αλλαγή αφορά στον συντονισμό όλων των υπηρεσιών υγείας που υπάρχουν σε Δήμους και Περιφέρειες τον οποίο αναλαμβάνει πλέον το υπουργείο Υγείας, ώστε να ακολουθείται ένα ενιαίο πρόγραμμα πρόληψης. Μέχρι σήμερα άλλωστε όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λειτουργούσαν αυτοβούλως χωρίς καμία καθοδήγηση. Η ένταξή τους υπό την ομπρέλα του υπουργείου Υγείας θα είναι υποχρεωτική.

Η χαρτογράφηση

Το νομοσχέδιο- πλαίσιο του Βασίλη Κικίλια το οποίο – όπως λέει – δεν θα περιλαμβάνει τροπολογίες, για πρώτη φορά προβλέπει ότι θα γίνει λεπτομερής καταγραφή όλων των κινδύνων των πολιτών.

Όπως λέει ο υπουργός Υγείας: «Με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και με βάση τα όσα προβλέπονται στον νόμο του GDPR, θα καταγράψουμε όλους τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν ώστε να δράσουμε προληπτικά. Στο πλαίσιο αυτό θα ορίσουμε και μία επίσημη Αρχή η οποία θα τεκμηριώνει ποιες ακριβώς εξετάσεις είναι απαραίτητες για κάθε πληθυσμιακή ομάδα ξεχωριστά, ώστε όλα να γίνονται με τον πιο επιστημονικό τρόπο».

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Υγείας, στα οποία και στηρίζεται όλη η ανασυγκρότηση της δημόσιας υγείας είναι οι τέσσερις βασικές νόσοι από τις οποίες πάσχουν οι Έλληνες: Από καρδιαγγειακά νοσήματα, από νεοπλασματικές νόσους, Σακχαρώδη Διαβήτη καθώς και από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Οι τέσσερις αυτές βασικές ασθένειες από τις οποίες νοσούν οι Έλληνες, οφείλονται κατά 2/3 στην κακή διατροφή, στη μη άθληση, στο κάπνισμα και το αλκοόλ.
Μάλιστα ειδικά σε ότι αφορά στο κάπνισμα, ο Βασίλης Κικίλιας υπενθυμίζει: «Περίπου 20.000 συνάνθρωποι μας πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα, ενώ 700.000 ημέρες νοσηλείας οφείλονται στον καπνό και το όλο κόστος στο σύστημα υγείας αγγίζει το 1 δις ευρώ ετησίως».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όλοι οι γιατροί της χώρας (οικογενειακοί αλλά και αυτοί της πρώτης επαφής ανεξαρτήτου ειδικότητας) θα είναι υποχρεωμένοι να δημιουργήσουν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο του κάθε πολίτη.

Όσοι ήδη διαθέτουν φάκελο, (περίπου 1,5 εκατ. πολίτες) αυτός θα ενισχυθεί με τα επιπλέον στοιχεία και τις συνήθειες τους, ώστε να μπορούν να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι για κάθε έναν ξεχωριστά. Μέχρι σήμερα ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος περιείχε μόνο ιατρικά δεδομένα των ασθενών, ενώ πλέον θα προστεθούν και όσα μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή τους όπως είναι οι κακές συνήθειες. Τα δεδομένα θα προστατεύονται πλήρως με το απόρρητο, όπως άλλωστε προβλεπόταν και σε περσινό νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι δωρεάν εξετάσεις

Μόλις γίνει η χαρτογράφηση όλων των πολιτών της χώρας, θα ξεκινήσει η προσωποποιημένη ενημέρωση. «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε σύγχρονο μέσο για να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις προληπτικές εξετάσεις που θα πρέπει να κάνουν» αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Υγείας και συμπληρώνει: «Οι εξετάσεις αυτές θα είναι δωρεάν και θα γίνονται είτε σε δημόσιες δομές είτε στον ιδιωτικό τομέα με την πλήρη κάλυψη του ΕΟΠΥΥ».

Ειδικότερα για τις γυναίκες με βάση τον σχεδιασμό, που βρίσκονται στην ηλικία των 30 ετών, θα προβλέπεται δωρεάν μαστογραφία. Για τους άνδρες στα 50 τους έτη ή όποια άλλη ηλικία προσδιορίσει η Εθνική Αρχή, θα μπορούν να κάνουν εξετάσεις προστάτη ενώ προληπτικός έλεγχος θα προβλέπεται και για τα παιδιά με βάση και την κληρονομικότητά τους.

Να σημειωθεί ότι σήμερα περίπου 9 στις 10 διαγνωστικές εξετάσεις γίνονται στον ιδιωτικό τομέα με την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ και μία συμμετοχή των ασθενών.
Γι αυτό και ο Βασίλης Κικίλιας σχεδιάζει μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τα διαγνωστικά κέντρα, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή τιμή για τον ΕΟΠΥΥ με στόχο να μηδενιστεί η συμμετοχή των πολιτών.

«Ο ΕΟΠΥΥ είναι μονοψώνιο γι’ αυτό και θα προχωρήσω σε διαπραγμάτευση με τους παρόχους «αγοράζοντας» ουσιαστικά πακέτο εξετάσεων για συγκεκριμένο αριθμό πολιτών που θα προκύψει από τη χαρτογράφηση του πληθυσμού» περιγράφει ο υπουργός Υγείας.

Οι πολίτες που θα χρειάζονται μία συγκεκριμένη εξέταση θα ενημερώνονται ο καθένας ξεχωριστά γραπτώς μέσω email, ή SMS στο κινητό, ή ακόμη και τηλεφωνικά προκειμένου να τους υπενθυμιστεί ο προσυμπτωματικός έλεγχος.

Οι ενοποιημένες υπηρεσίες οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Το νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας που θα ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου και πριν κατατεθεί θα βγει σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει όμως και μία άλλη τομή: αυτή της ενιαίας δράσης όλων των υπηρεσιών υγείας.

Για πρώτη φορά όλες οι δομές θα λειτουργούν υπό την «ομπρέλα» του υπουργείου Υγείας το οποίο και θα δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές.
Υποχρεωτικά όλες οι υπηρεσίες υγείας των Δήμων και των Περιφερειών, αλλά και οι υγειονομικοί υπάλληλοι θα πρέπει να συντονίζονται με τις δράσεις πρόληψης που θα πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας, ώστε να υπάρχει κοινός στόχος.

«Όλες οι δράσεις πρόληψης θα είναι πλέον διατομεακές. Θα πρέπει να διασυνδεθούν οι υπηρεσίες υγείας των Δήμων και των Περιφερειών με αυτές του ΕΟΔΥ αλλά και του ΕΣΥ ώστε να υπάρχουν κοινά προγράμματα πρόληψης σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε μετά την χαρτογράφηση των κινδύνων σε όλη τη χώρα, θα συντάξουμε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης το οποίο και θα εφαρμόσουμε παντού.

Στα σχολεία, στις γειτονιές, στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών. Έχουμε ήδη σχεδιάσει ειδικές δράσεις για την πρόληψη των μεταδιδόμενων νοσημάτων, των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, αλλά μεταξύ άλλων και για τους εμβολιασμούς, τα οποία και θα προωθήσουμε με τους πιο σύγχρονους τρόπους ακόμη και μέσα από το διαδίκτυο.

Ενδεικτικά να σας πω σχετικά με την πρόληψη ότι εισαγάγουμε ένα νέο μέτρο αυτό του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έως την ηλικία των 4 ετών» υπογραμμίζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Υγείας.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας σκοπεύει με την πρόληψη που θα εφαρμοστεί στον πληθυσμό, να εξοικονομηθούν κονδύλια από την περίθαλψη ώστε να δοθούν στη δημόσια υγείας. Σήμερα μόλις το 2% των δαπανών κατευθύνεται στη δημόσια υγεία και το 98% στην περίθαλψη.
«Δεν θα είμαστε πια το υπουργείο της απόγνωσης αλλά της ελπίδας» καταλήγει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button