ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κίνημα Νέων Ιατρών: Λάβροι εναντίον της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις ειδικότητες! Τι ζητούν

Σάλο έχουν προκαλέσει στον ιατρικό κόσμο οι τοποθετήσεις του προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Κ.Μάρκου για τις αλλαγές στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών.

Ο κ.Μάρκου στις 15 Μαρτίου κατά τη διάρκεια συνέλευσης των γιατρών της Αχαΐας (ΕΙΝΑ) ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις ειδικότητες, παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε αρνηθεί ότι υπάρχει ήδη σχέδιο έτοιμο. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Προς κατάργηση οι μισθοί των ειδικευόμενων; Τι αλλαγές έρχονται στις ειδικότητες»

Οι τοποθετήσεις του προέδρου του ΚΕΣΥ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των νέων γιατρών μέσω του ΚιΝΙ, καθώς εκτός των άλλων ο κ.Μάρκου επεσήμανε ότι οι ειδικευόμενοι δεν είναι εργαζόμενοι αλλά εκπαιδευόμενοι. Γεγονός που ερμηνεύτηκε από τον ιατρικό κόσμο, ως προσπάθεια κατάργησης ουσιαστικά των αμοιβών των νέων γιατρών.

Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια τα νοσοκομεία θα κατέρρεαν αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα υπάρχουν πολλές θέσεις ειδικευόμενων κενές και οι ανάγκες δεν καλύπτονται. Βέβαια πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι οι παλαιοί ειδικευόμενοι έστω κι αν έχουν τελειώσει και αποχωρήσει από τα νοσοκομεία, καλούνται επίσης να πληρώσουν ένα έκτακτο χαράτσι για το διάστημα 2007-2012. Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά: “Απίστευτο: Έκτακτο χαράτσι σε όλους τους γιατρούς 10 χρόνια μετά!

Τα μέλη του Κινήματος Νέων Γιατρών (ΚΙΝΙ) καταφέρονται σφόδρα εναντίον του προέδρου του ΚΕΣΥ ζητώντας μάλιστα να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό λόγω της επιθετικής – όπως λένε- συμπεριφοράς που εμφάνισε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της ΕΙΝΑ.

Επίσης το Κίνημα Νέων Ιατρών απορρίπτει εξ ολοκλήρου το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις ειδικότητες καθώς εκτός των άλλων, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ.Μάρκου, οι νέοι ειδικευόμενοι γιατροί θα πρέπει να μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για τις ανάγκες της εκπαίδευσής τους, ακόμη κι αν τα νοσηλευτικά ιδρύματα αυτά είναι σε άλλες πολύ μακρινές πόλεις.

Δείτε παρακάτω το κείμενο της αντίδρασης αλλά και των προτάσεων του Κινήματος των Νέων Ιατρών (ΚΙΝΙ):

«Πρόκειται για κλώνο παλαιότερων προσπαθειών για διαμόρφωση των συνθηκών εργασίας και του μέλλοντος των ειδικευόμενων με όρους κολλίγα μιας ακαδημαϊκής νεοφεουδαρχίας.

Λείπει αναμενόμενα μονάχα η ιδέα των εισαγωγικών εξετάσεων αφού στις παρούσες συνθήκες μαζικής μετανάστευσης των νέων πτυχιούχων θα γέλαγαν και οι άδειες λίστες αναμονής μαζί με τα τσιμέντα και λοιπά οικοδομικά υλικά.

-Πλήρης παράδοση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο καθηγητικό κατεστημένο και τις σκιώδεις Ιατρικές Εταιρίες, με τους γνωστούς δεσμούς σε φαρμακευτικά και λοιπά μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, μέσω των Κεντρικών Εξεταστικών Επιτροπών (ΚΕΕ).

Θυμίζουμε πως η Ιατρική Ειδικότητα δεν είναι ακαδημαϊκός τίτλος και επομένως αυτή η μονοπώληση των ζητημάτων της από τους ακαδημαϊκούς είναι τουλάχιστον αυθαίρετη αν όχι και εκ του πονηρού.

-Διαρκής εξάρτηση από τις καλές προθέσεις των ακαδημαϊκών – πρωτίστως – “εκπαιδευτών” για την συνεχή αξιολόγηση και συμπλήρωση του logbook με κρίσεις, εκπαιδευτικό / ερευνητικό έργο, εξειδικευμένων πράξεων κτλ.

Όσο ωραίο και αξιοκρατικό κι αν ακούγεται τόσο επικίνδυνο και δουλοκρατικό καταντά όταν αναλογιστούμε το “μεσογειακό ταμπεραμέντο” μας με την χείριστη έννοια, τις τραγικές ελλείψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και άρα “εκπαιδευτών” σε εξειδικευμένα πόστα, τις ελλείψεις σε υποδομές και εξοπλισμό για την συμπλήρωση των δεξιοτήτων, την τρομερή υπερφόρτωση σε περιστατικά που έχει υποστεί το ΕΣΥ αυτά τα πέτρινα χρόνια των Μνημονίων και επομένως “λάντζας” που δεν αφήνει περιθώρια για “υψηλή επιστήμη” χωρίς να κινδυνεύσουν ζωές.

Τι θα συμβεί όταν μετά από 5 χρόνια που κρατάς την κλινική και το ΤΕΠ, συχνά με τον επιμελητή στο τηλέφωνο ή και όχι κατόπιν “συστάσεων”, σκούπα – σφουγγαρίστρα, βρεθείς με ένα ισχνό logbook λόγω ελλείψεως χρόνου, υποδομών, εκπαιδευτών, ακόμα και αρεσκείας; Θα συνεχίσεις πλέον αμισθί μέχρι να μετανοήσεις;!

-Έμμεση και πονηρή αναστολή λειτουργίας τμημάτων και κλινικών ειδικά της περιφέρειας και επαρχίας μέσω της αξιολόγησης αυτών από τις ΚΕΕ για την ικανότητα να παρέχουν πλήρη ή μερική ειδικότητα πριν διορθωθούν οι τρομερές τους ελλείψεις ελέω “πείσματος των δανειστών”.

Κλινική χωρίς ειδικευόμενο δεν δουλεύει και αυτό το ξέρουν όλοι. Όταν λοιπόν αφαιρεθούν αυτοί από κλινικές κριθείσες ως “ανάξιες παροχής ειδικότητας” αυτομάτως αυτές θα κλείσουν ως “ώριμα φρούτα” και όχι μέσω ευθείας πολιτικής απόφασης με ότι πολιτικό κόστος αυτή θα είχε. Το μνημονιακό ποθούμενο της συρρίκνωσης του ΕΣΥ στα χέρια τους, εύκολα και πρακτικά!

-Εισαγωγή της έννοιας του Εκπαιδευτικού Κέντρου με πεδίο ευθύνης ολόκληρη την ΥΠΕ και της εναλλαγής (rotation) σε πολλαπλές θέσεις σε πολλαπλά νοσοκομεία του ειδικευόμενου δήθεν χάριν της εκπαίδευσης σε διαφορετικές συνθήκες, στατιστικές περιστατικών, εξειδικευμένου εξοπλισμού και / ή προσωπικού, ευθύνης κ.α.

Υπέροχα θα αναφωνήσει ο αγαθός και ανυποψίαστος μέχρι να αναλογιστεί πως αυτό σημαίνει π.χ. για την 6η ΥΠΕ ένα χρόνο στο Αγρίνιο, 2 στο Ρίο, 6 μήνες στο Αίγιο, 3 στον Άγιο Ανδρέα και άλλους 3 στον Πύργο. Δεν μας είπαν οι “σοφοί” αν το τσαντίρι θα μας αφήνουν να το στήνουμε εντός του προαυλίου χώρου ή προσβάλλει και αυτό την αισθητική τους.

Οταν δε αντιληφθεί κανείς πως κάτι τέτοιο είναι “ευλογία” για ένα σύστημα που προσπαθεί να βουλώσει τρύπες όπως – όπως ακόμα και με παράνομες μετακινήσεις επικουρικών Ιατρών και τα περί εκπαίδευσης είναι φούμαρα για να κρύψουν το περιφερόμενο χαμαλίκι που του ετοιμάζουν, μόνη απάντηση μπορεί να είναι η οργή!

Στο πλαίσιο μάλιστα της υπεράσπισης από τους εμπνευστές της αυτής της διάταξης ειπώθηκε– άκουσον, άκουσον – πως ένας “καλός” ειδικευόμενος προς το τέλος της ειδικότητας θα πρέπει να μετακινείται σε περιφερειακό νοσοκομείο όπου και θα δρα εντελώς αυτόνομα για να “εκπαιδευθεί στην ευθύνη”.

Πως δεν υπάρχει το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο για την κάλυψη ποινικής και αστικής ευθύνης ειδικευόμενου που δρα αυτοβούλως το γνωρίζουν οι φωστήρες;Ή μήπως συνήθισαν τόσο να κοιμούνται ήσυχοι στα σπίτια τους στις εφημερίες τους μετά από τις γνωστές “ευγενικές συστάσεις” που θεωρείται πια αυτονόητο πως ο ειδικευόμενος κάνει του κεφαλιού του και όπου τον βγάλει;

-Έναρξη ειδικότητας συγχρονισμένα 2 ή 3 φορές τον χρόνο σε κάθε κλινική και όχι κάλυψη των κενών θέσεων όποτε αυτές προκύπτουν ώστε να ακολουθείται συγκεκριμένο ημερολογιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Πρόκειται για την απόλυτη γελοιότητα της άποψης πως η κλινική εκπαίδευση ειδικευόμενου μπορεί να γίνει βάσει ημερολογιακού προγράμματος και όχι της τυχαίας ακολουθίας των περιστατικών που εισάγονται στην κλινική και η οποία καταδεικνύει την πλήρη απώλεια επαφής των “σοφών” με την κλινική πράξη εδώ και δεκαετίες αλλά και την εξοργιστική αντίληψη και αντιμετώπιση των ειδικευόμενων συναδέλφων ως “σχολιαρόπαιδων” που πρέπει να έρχονται με τις σάκκες τους το πρωί στο μάθημα, μόλις χτυπήσει το κουδούνι!

Πέραν όμως αυτού, όποιος γνωρίζει την πραγματικότητα των αποστελεχωμένων κλινικών των ελληνικών νοσοκομείων δεν μπορεί παρά να γελάσει αφού η έλλειψη ειδικευόμενων και ειδικών είναι τέτοια που πριν ακόμα καλά καλά κενωθεί μια θέση, διευθυντές αναγκάζονται να παίρνουν τηλέφωνα τους επόμενους ειδικευόμενους της λίστας παρακαλώντας να επισπεύσουν όσο μπορούν.

-Υποχρεωτική συλλογή μονάδων Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CMEs) με το γνωστό “παρεμπόριο” που λυμαίνονται φαρμακευτικές εταιρίες είτε μέσω της οργάνωσης ιατρικών συνεδρίων με προφανές bias είτε μέσω κάλυψης εξόδων ταξιδίου, διαμονής και εγγραφής για τον “συνεργάσιμο” και πειθήνιο ιατρό, ειδικά για τα ισχυρότερα πανελλαδικά ή του εξωτερικού συνέδρια που αποφέρουν και το μεγαλύτερο αριθμό CMEs. Κάθαρση και διαφάνεια κύριοι της κυβέρνησης; Και απο κάτω ζέχνει ο τόπος!

-Κεντρικές εξετάσεις απόδοσης ειδικότητας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με κατάργηση της έννοιας της επάρκειας υπέρ συστήματος βαθμολόγησης. Τι σημαίνει κύριοι Γενικός Χειρουργός με “καλώς”;

Πως δύναται να διενεργήσει αλλαγή σε κύστη κόκκυγος αλλά μην πας για χολοκυστεκτομή μην πάθεις καμιά ζημιά;

Ο ειδικός Ιατρός είτε γνωρίζει το γνωστικό του αντικείμενο και μπορεί να ανταπεξέλθει στις θεωρητικές και πρακτικές απαιτήσεις που προκύπτουν από αυτό πλήρως είτε όχι!

Σε συνδυασμό μάλιστα με την έτερη πρόταση περί προγραμματισμού σε βάθος 5ετίας της επιθυμητής (;!!) αναλογίας των ειδικών προς τον πληθυσμό βάσει συστάσεων της εκάστοτε ΚΕΕ, μόνο ιδιώτες δεν καταλαβαίνουν που την πάνε την βαλίτσα!

Μια στρατιά από quasi-ειδικούς με ασυμπλήρωτο logbook και κουτσο-ειδικούς χαμηλής βαθμολογικής κατατάξης με μειωμένα εργασιακά δικαιώματα, μπλοκάκια και ατομικές συμβάσεις να επανδρώσουν τις γαλέρες – δημόσιες, ιδιωτικές και ημιχορηγούμενες βάσει ΑΕΜΥ Α.Ε. – που θα προκύψουν μέσα από την αποσάρθρωση του ΕΣΥ.

Απίθανες αθλιότητες

Στην Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑ της 15/03/2017 με θέματα συζήτησης τις ως άνω δυσμενέστατες εξελίξεις για την Δημόσια Υγεία και η οποία φιλοξένησε και τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, προσήλθε αυτόκλητος ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ κος Μάρκου αιτιώμενος επεξηγήσεις.

Η ΓΣ αποφάσισε να επιτρέψει την παρέμβαση του στα πλαίσια της συναδελφικότητας και του παραγωγικού διαλόγου.

Τόσο ο κος Μάρκου όσο και έτερος “συστηματικός απολογητής” των κυβερνητικών επιλογών αφού πρώτα επέμειναν πως δεν υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την ιατρική εκπαίδευση προέβησαν σε αναλυτική, επεξεργασμένη και μία προς μία υπεράσπιση των ως άνω περιγραφόμενων απαράδεκτων ρυθμίσεων ακυρώνοντας αυτομάτως τον εισαγωγικό ισχυρισμό τους περί “απλών σκέψεων” που “θα” τεθούν σε διαβούλευση.

Μέχρις εδώ ουδεμία έκπληξη… Αυτό όμως που ακολούθησε μόνο αθλιότητα μπορεί να χαρακτηριστεί.
Σε αντίλογο εκπροσώπου της ΕΙΝΑ και ΟΕΝΓΕ, ο κος Μάρκου φανερά εκνευρισμένος αντέδρασε αποκαλώντας τον “γνωστό τραμπούκο”!

Στο πόδι οι γιατροί του ΠΕΔΥ

Δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα κριτήρια του κυρίου Μάρκου για τον απίθανο αυτό χαρακτηρισμό, του θυμίζουμε όμως πως αυτά της κοινής λογικής και της ελληνικής γλώσσας μάλλον τα πληρεί ο ίδιος ικανοποιητικά αφού στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού υγείας προσπάθησε να διακόψει την τοποθέτηση του ίδιου εκπροσώπου φωνάζοντας από τα πίσω έδρανα “Κάτσε κάτω ρε!” και αναγκάζοντας τον ίδιο τον υπουργό να παρέμβει ώστε να επιτραπεί η τοποθέτηση του συναδέλφου!

Αργότερα, και προσπαθώντας να αναχαιτίσει τις αντιρρήσεις των παρόντων ειδικευόμενων ιατρών και φοιτητών, ο κος Μάρκου ξεστόμισε το απαράδεκτο, το ανείπωτο, το άθλιο “οι ειδικευόμενοι ειναι εκπαιδευόμενοι και όχι εργαζόμενοι και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε!”

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ κε Μάρκου;! Αρνήστε την ιδιότητα του εργαζομένου στους ειδικευόμενους; Μήπως επιθυμείτε κιόλας να γίνει η ειδικότητα αμισθί καθότι “εκπαίδευση”; Μήπως να σας δίναμε και μερικούς σκλάβους για τα χωράφια σας;! Διότι κολλίγες στο φέουδό σας μας θεωρείτε πασιφανώς ΗΔΗ! Ε λοιπόν, ΟΧΙ! Το ΕΣΥ δεν είναι το τσιφλίκι σας για να έρχεστε να παριστάνετε τον Αγά σε μαζική συνδικαλιστική διεργασία!”

Τι ζητούν οι Νέοι Γιατροί

Το ΚΙΝΙ ζητά μεταξύ άλλων:

-Την άμεση απόσυρση κάθε σχεδίου, “σκέψης”, “πρότασης” ή όπως αλλιώς σκαρφιστούν να το καμουφλάρουν που περιέχει τις απαράδεκτες αυτές διατάξεις είτε αυτούσιες είτε στην καταστροφική ίδια κατεύθυνση.

Δεν θα οδηγηθούμε σε έναν ψευδεπίγραφο “διάλογο” με προκαθορισμένους τελικούς στόχους όπως δεν θα καθόμασταν σε ενα τραπέζι πόκερ με έναν γνωστό χαρτοκλέφτη και δική του σημαδεμένη τράπουλα!

-Την άμεση πρόσληψη μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού με στόχο την πλήρη επαναστελέχωση του ΕΣΥ πριν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα ιατρικής εκπαίδευσης.

Οι Δάσκαλοι φτιάχνουν τους Μαθητές κύριοι κυβερνώντες, και χωρίς αυτούς καμία διάταξη και καμία μεταρρύθμιση δεν έχει στόχο την εκπαίδευση παρά άλλους, πονηρούς, σκοπούς.

Την άμεση παραίτηση του κου Μάρκου από το ΚΕΣΥ ως πασιφανώς ακατάλληλου για την θέση αυτή και την δημόσια συγγνώμη του για την ανάρμοστη και απαράδεκτη συμπεριφορά που προσέβαλλε το Ιατρικό Σώμα.
-Την παραπομπή του κου Μάρκου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπεύθυνου Ιατρικού Συλλόγου με την κατηγορία της παραβίασης της Ιατρικής Δεοντολογίας.

«Το ΚιΝΙ παραμένει αμετακίνητο στο αίτημά του για Αξιοπρεπή Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους. Αυτό δεν είναι εφικτό με ειδικευόμενους – σκλαβάκια και τιραμόλες που βουλώνουν τρύπες.

Προτείνουμε εξάλλου στην ΟΕΝΓΕ την κύρηξη Ημέρας Χωρίς Ειδικευόμενο ώστε οι κυβερνώντες να εμπεδώσουν καλύτερα την εργασιακή τους προσφορά ως ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΆΡΘΡΟ του προέδρου του ΚΕΣΥ Κ.Μάρκου: «Η μεταπτυχιακή εκπαίδευση των γιατρών στην Ελλάδα και η οργάνωσή της!»

Αλαλούμ με τις εξετάσεις ειδικότητας! Στον «αέρα» οι επιτροπές εξέτασης

Αλλαγές και πάλι στο αγροτικό των γιατρών! Πότε θα γίνεται

Νέα κίνητρα στους γιατρούς για τις άγονες περιοχές! Όλες οι αλλαγές του νομοσχεδίου του υπ.Υγείας

Προς κατάργηση οι μισθοί των ειδικευόμενων; Τι αλλαγές έρχονται στις ειδικότητες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button