Ειδήσεις Υγείας

Κιρσοί: Ποιες παθήσεις μπορεί να κρύβονται από πίσω;

Οι κιρσοί δεν αποτελούν μόνο ένα πρόβλημα αισθητικής φύσεως καθώς θα μπορούσαν να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής υποκείμενης πάθησης.

Συνήθως έχουν την τάση να εμφανίζονται περισσότερο:

σε γυναίκες που είχαν περισσότερες από δύο εγκυμοσύνες,

στους υπέρβαρους και

σε άτομα άνω των 50 ετών.

Οι αιτίες που συνδέονται με τη φλεβίτιδα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Έκζεμα φλεβίτιδας

Το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό και να προκαλεί φαγούρα, λόγω της έλλειψης ροής του αίματος. Συμβαίνει πιο συχνά σε όσους έχουν έκζεμα σε άλλες περιοχές του σώματος.

Δερματικά έλκη

Η έλλειψη επαρκούς ροής αίματος μπορεί να στερήσει τον ιστό του δέρματος από το απαιτούμενο οξυγόνο, με αποτέλεσμα αυτό να αρχίσει να καταρρέει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεβικά έλκη (πληγές), κυρίως γύρω από τους αστραγάλους και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει νέκρωση του ιστού σε εκείνο το σημείο. Εάν τα έλκη μολυνθούν, μπορεί να χρειαστούν θεραπεία με αντιβιοτικά.

Λιποδερματοσκλήρυνση

Το δέρμα γύρω από τους αστραγάλους μπορεί να σκληρύνει και να αποχρωματιστεί λόγω μακρόχρονης βλάβης και από την ανάπτυξη ουλώδους ιστού στο δέρμα.

Υποδερματίτιδα

Η υποδερματίτιδα είναι παρόμοια με την λιποδερματοσκλήρυνση αλλά αντί να σκληρύνει και να κιτρινίσει, το δέρμα αναπτύσσει φλεγμονή και πόνο γύρω από τους αστραγάλους.

Λεμφοίδημα

Μετά από χρόνια πίεσης (εξαιτίας των κιρσών), το λεμφικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση λεμφικού υγρού και να οδηγήσει σε εκτεταμένο οίδημα.

Επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα

Πρήξιμο, ερυθρότητα, ευαισθησία (πόνος στην ψηλάφηση) κατά μήκος της πάσχουσας φλέβας είναι τα σημάδια που δείχνουν επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα.

Ο πόνος στην περιοχή της πάσχουσας φλέβας διαρκεί συνήθως για λίγες ημέρες. Η σκληρία όμως, μπορεί να επιμένει για πολλούς μήνες.

Πάντως ο πόνος στα πόδια, ιδιαίτερα αν αναπτύχθηκε προσφάτως, χρήζει ιατρικής φροντίδας.

Ο πόνος μπορεί να είναι ασήμαντος και να προκαλείται απλά και μόνο λόγω της υπερβολικής πίεσης στο πόδι, αλλά μπορεί να υποδεικνύει και άλλες, σοβαρές καταστάσεις, όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button