sport-medicineΕιδήσεις ΥγείαςΤραυματισμοί

Κλικ στο γόνατο: Πόσο επικίνδυνο είναι;

Ακίνδυνοι είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ήχοι «κλικ» που προκαλούνται από την άρθρωση του γόνατος, ακόμα και των ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε αρθροπλαστική.

Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι να μη συνοδεύονται από πόνο ή δυσκολία στη μετακίνηση, διότι τότε αποτελούν ένδειξη υφιστάμενης πάθησης που χρήζει προσοχής και συχνά άμεσης.

«Παρότι δεν είναι η μοναδική, η άρθρωση του γόνατος παράγει συχνότερα αυτόν τον ήχο. Οι περισσότεροι τον αντιλαμβάνονται όταν κάνουν βαθύ κάθισμα ή εκτελούν πλήρους εύρους κινήσεις. Γενικά, δεν ανησυχούμε για τα κλικ όταν δεν συνυπάρχει πόνος, οίδημα, ή δυσλειτουργία» εξηγεί ο Δρ. Βασίλειος Σακελλαρίου, χειρουργός ορθοπαιδικός.

Ένοχες αιτίες

«Συνήθως τα αίτια αφορούν στους χόνδρους και στους μαλακούς ιστούς, όπως είναι οι σύνδεσμοι. Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστη η παραγωγή ήχου κλικ από τα γόνατα που έχουν υποβληθεί σε αρθροπλαστική. Αν και προκαλεί ανησυχία στους χειρουργημένους ασθενείς, οφείλεται στην τριβή των επιφανειών της πρόθεσης. Η αλλαγή του τρόπου εκτέλεσης ορισμένων κινήσεων ή ασκήσεων, απαλλάσσει τις περισσότερες φορές τους ασθενείς από αυτόν», διευκρινίζει ο Δρ. Σακελλαρίου.

Ωστόσο, μερικές φορές η άρθρωση φλεγμαίνει και πονά, κι η μετακίνηση των ασθενών γίνεται με δυσκολία. Κι αυτό διότι αυτά τα συμπτώματα υποδεικνύουν την ύπαρξη αρθροπάθειας, που για την αντιμετώπισή της ή/και την αποτροπή της επιδείνωσής της απαιτείται θεραπευτική αγωγή.

Από τις συνηθέστερες αιτίες παραγωγής αυτού του ήχου από το γόνατο είναι η ρήξη του μηνίσκου. Ο μηνίσκος αποτελείται από δύο ελαστικούς δίσκους σχήματος C που λειτουργούν σαν μαξιλάρια και συγκρατούν το γόνατο στη θέση του. Βοηθά, επίσης, στην ομοιόμορφη κατανομή του βάρους, ώστε αποφεύγεται η τριβή των οστών μεταξύ τους.

Στους νέους ανθρώπους, η ρήξη προκαλείται κυρίως λόγω τραυματισμού, συχνά από ξαφνική συστροφή ή άλλες κινήσεις, ενώ στους μεγαλύτερους οφείλεται σε εκφυλιστικούς λόγους. Μια ρήξη μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του γόνατος και να γίνει αιτία πρόκλησης ήχου κλικ, επειδή υπάρχει τριβή του μηνίσκου σε σημεία με τα οποία συνήθως δεν έρχεται σε επαφή.

Η ρήξη πρόσθιου ή έσω πλάγιου χιαστού συνδέσμου μπορεί να έχει το ίδιο σύμπτωμα και να γίνει ταυτόχρονα αιτία οξέoς πόνου, οιδήματος, δυσκαμψίας και αλλαγής της θέσης της επιγονατίδας. «Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα συχνό τραυματισμό, συνηθέστερα σε αθλητές που το σπορ με το οποίο ασχολούνται απαιτεί μεγάλες επιταχύνσεις κι επιβραδύνσεις, στροφές και άλματα », επισημαίνει ο Δρ. Σακελλαρίου.

 

Πόσο επικίνδυνο είναι;

Το σύνδρομο επιγονατιδικού πόνου είναι άλλη μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ήχους κλικ από τη συγκεκριμένη άρθρωση. Αν και οι αιτίες εμφάνισης του επονομαζόμενου «γονάτου του δρομέα» είναι πολλές, συνήθως προκύπτει όταν δεν ευθυγραμμίζεται με το μηριαίο οστό, εξαιτίας ανισορροπιών μεταξύ των μυών και της σκλήρυνσης του συνδετικού ιστού στο εξωτερικό τμήμα του μηρού.

Τον ίδιο ήχο παράγει η άρθρωση όταν ο χόνδρος που καλύπτει το γόνατο και προστατεύει τα οστά φθαρεί, χάσει την ομοιογένειά του και αναπτύξει ανομοιόμορφες περιοχές. Κατά την εκτέλεση ορισμένων κινήσεων, όπως π.χ. το βαθύ κάθισμα ή επαναφορά σε όρθια θέση, η τριβή αυτών των σκληρότερων επιφανειών, δημιουργούν ήχους κλικ ενόσω ολισθαίνουν μεταξύ τους.

Η λέπτυνση του χόνδρου μπορεί να οδηγήσει και σε οστεοαρθρίτιδα, την πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας που επηρεάζει την άρθρωση του γόνατος. Οι ασθενείς, οι οποίοι πονούν κατά την κίνηση, πρέπει να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό βάρος και ενεργό τρόπο ζωής προκειμένου να επιβραδύνουν την πρόοδο της πάθησης.

Για τους ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε αρθροπλαστική, ο ήχος κλικ δεν είναι ασυνήθιστος, ωστόσο τρεις μήνες περίπου μετά από την επέμβαση, η άρθρωση λειτουργεί κανονικά και δεν πρέπει να ακούγεται κανένας ήχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κολικοί ενηλίκων: Ποιες οι κυριότερες αιτίες & ποια τα πρώιμα σημάδια;

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button