Ειδήσεις Υγείας

Κλιματιστικά: Πότε είναι επικίνδυνα για την υγεία

Όμως υπάρχουν πολλές ανησυχίες για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από τη συχνή χρήση τους και τη κακή συντήρησή τους.

Σύμφωνα με μια γαλλική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην «Διεθνή Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (IJE), οι εργαζόμενοι σε κτήρια με κεντρικό κλιματισμό έχουν 2,5 φορές περισσότερα συμπτώματα από το αναπνευστικό σε σύγκριση με όσους εργάζονται σε κτήρια με φυσικό αερισμό.

Και αυτό γιατί η υπερβολική έκθεση σε κρύο αέρα μπορεί να προκαλέσει ρινική καταρροή, πονόλαιμο και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Όσα κλιματιστικά δεν συντηρούνται σωστά εμποδίζουν τη σωστή ροή και κυκλοφορία του αέρα με αποτέλεσμα η σκόνη και άλλα βακτήρια να επανακυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα.

Η πιο γνωστή πάθηση είναι αυτή της νόσου των λεγεωνάριων. Πρόκειται για μια μορφή πνευμονίας που προκαλείται από το βακτήριο Legionella, το οποίο αναπτύσσεται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον όπως αυτό του κλιματιστικού.
Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν ατονία, κεφαλαλγία, ναυτία, πόνους στο σώμα, υψηλό πυρετό, βήχα και πόνους στο στήθος. Εάν η νόσος δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά και έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Πόνοι στα μάτια

Τα κλιματιστικά που ρυθμίζονται σε …πολικές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα του δέρματος και να ευνοήσουν την εμφάνιση ερεθισμού των ματιών και φλεγμονής (επιπεφυκίτιδας ή βλεφαρίτιδας), εξαιτίας της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας των μικροβίων στα μάτια.

Για να αποφύγετε την ξηρότητα του δέρματος, απαραίτητο είναι να πίνετε καθημερινά άφθονα υγρά, ακόμα κι αν δεν διψάτε. Η αντιμετώπιση είναι τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών την ημέρα, αλλά δροσερά και όχι παγωμένα, ούτως ώστε να απορροφώνται καλά από τον οργανισμό.

Ψύξη

Ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο που προκαλείται από την κατάχρηση του κλιματιστικού και τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας είναι η ψύξη που χαρακτηρίζεται από πόνο των μυών συνήθως του αυχένα και της πλάτης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button