Ειδήσεις Υγείας

Κολίτιδα: Αυτή είναι η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κολίτιδα μπορεί να οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις, σε προβλήματα κυκλοφορίας του παχέως εντέρου (ισχαιμία), σε κληρονομική προδιάθεση και τέλος μπορεί να είναι αποτέλεσμα τροφικής δηλητηρίασης. Συχνά οι πάσχοντες υποφέρουν από κοιλιακό πόνο που μπορεί να “έρχεται και να φεύγει” αλλά και πυρετός, ρίγη και άλλα συμπτώματα λοίμωξης και φλεγμονής, ανάλογα με την αιτία της κολίτιδας.

Ανάλογα με την αιτία της κολίτιδας, μπορεί να υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να γίνουν ανεκτές και άλλες που κάνουν τα συμπτώματα χειρότερα. Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εκείνες τις τροφές που σας δημιουργούν επιπλέον πρόβλημα. Σκοπός είναι να καταναλώνετε τροφές που καταπραΰνουν και ηρεμούν το παχύ έντερο.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να πίνετε πολλά υγρά, “καθαρά και διαυγή”, τα οποία απορροφούνται στο στομάχι και δεν παράγουν περιττώματα στο παχύ έντερο, επιτρέποντάς του, έτσι, να “ξεκουραστεί”. Αποφύγετε το ανθρακούχο νερό.

Τα άτομα με ορισμένες τροφικές δυσανεξίες μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων. Έτσι όσοι έχουν δυσανεξία στην λακτόζη πρέπει να μην καταναλώνουν τροφές, που περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι και παγωτό, ενώ εκείνοι με κοιλιοκάκη πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη κ.ο.κ.

Τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn) πρέπει να περιορίσουν τροφές και ποτά που έχουν οξέα και λιπαρά, τα τηγανητά, τις τροφές που είναι πλούσιες σε ίνες (σπόρους, ξηρούς καρπούς, καλαμπόκι κλπ) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ενυδάτωση

Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική γιατί ένα άτομο μπορεί να χάσει ένα σημαντικό ποσό υγρών με κάθε διαρροϊκή κινητικότητα του εντέρου. Εκτός από τις καθημερινές ανάγκες σε υγρά, αυτή η επιπλέον απώλεια υγρών πρέπει να αντικατασταθεί, αλλιώς ο ασθενής θα αφυδατωθεί και, ενδεχομένως, να επιδεινωθεί ο πόνος στον κοιλιά και οι κράμπες στο έντερο. Τέλος, η αντικατάσταση ηλεκτρολυτών είναι μια πιθανή πορεία θεραπείας σε ασθενείς που έχουν σημαντική αφυδάτωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βιταμίνη D: Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν έλλειψη;

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button