Ειδήσεις Υγείας

Κολίτιδα: Γνωρίστε τα συμπτώματα και δείτε ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο της κολίτιδας που έχει ο ασθενής. Σε γενικές γραμμές, η κολίτιδα συνήθως εκδηλώνεται με κοιλιακό άλγος (πόνος στην κοιλιά) και διάρροια.

Άλλα συμπτώματα της κολίτιδας περιλαμβάνουν:

Αίμα στα κόπρανα όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, ανάλογα με την υποκείμενη νόσο. Πάντως, η παρουσία αίματος κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα δεν είναι φυσιολογικό. Αν συμβαίνει, ο ασθενής πρέπει να ενημερώσει σχετικά τον προσωπικό του γιατρό.

Την ίδια στιγμή πολλές φορές οι πάσχοντες νιώθουν πολύ συχνά μέσα στην ημέρα, ότι πρέπει άμεσα να επισκεφτούν την τουαλέτα.

Άλλες φορές πάλι μπορεί “να έρχεται και να φεύγει”, να εξελίσσεται σε διάρροια, και στη συνέχεια να υποχωρεί. Βέβαια δεν λείπουν και εκείνες οι περιπτώσεις όπου μπορεί οι ασθενείς να αισθάνονται συνεχόμενο πόνο στην κοιλιά.

Ο πυρετός , τα ρίγη είναι δυνατόν να εκδηλωθούν ανάλογα με την αιτία της κολίτιδας.

Τύποι κολίτιδας

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κολίτιδας. Οι πιο κοινοί περιλαμβάνουν:

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (νόσος του Crohn, ή ελκώδης κολίτιδα)
Μικροσκοπική κολίτιδα

Χημική κολίτιδα
Ισχαιμική κολίτιδα

Λοιμώδης κολίτιδα (τροφική δηλητηρίαση, που προκαλείται από λοιμώξεις και μολύνσεις οι οποίες προκαλούνται από παράσιτα ή βακτήρια)

Θεραπεία- Αντιμετώπιση

Η οριστική θεραπεία της κολίτιδας εξαρτάται από την αιτία. Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται πολύ λίγη φροντίδα, όπως άφθονη λήψη καθαρών υγρών για να ηρεμήσει το έντερο και κάποια φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου. Υπάρχουν όμως και κάποιες φορές που ο ασθενής θα χρειαστεί ενδοφλέβιο ορό και άλλες παρεμβάσεις για τη θεραπεία της ασθένειάς του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βιταμίνη D: Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν έλλειψη;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button