Ειδήσεις Υγείας

Κολονοσκόπηση: Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της είναι ότι μπορεί να ανιχνεύσει και να αφαιρέσει τους πολύποδες παχέος εντέρου, πριν μετατραπούν σε καρκίνο.

Διαβάστε ΕΔΩ τι είναι οι Πολύποδες του παχέος εντέρου: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο

Πάντως αν και η προετοιμασία για την κολονοσκόπηση (καθαρισμός του εντέρου με καθαρτικό) είναι μια μάλλον δυσάρεστη διαδικασία, η ίδια η εξέταση είναι εύκολη για τον ασθενή και οι τυχόν κίνδυνοί της είναι πολύ μικροί.

Πότε πρέπει να γίνεται

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αρχίζει γύρω στα 50 έτη. Εξαιρούνται όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Οι επίσημες ιατρικές οδηγίες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες είναι να γίνεται περιοδικός έλεγχος του παχέος εντέρου, με κολονοσκόπηση, ή με άλλη μέθοδο, από την ηλικία των 50 έως των 75 ετών.

Αν κάποιος είναι υγιής, αλλά έχει συγγενή 1ου βαθμού με αδενοκαρκίνωμα του παχέος εντέρου που αναπτύχθηκε σε ηλικία κάτω των 50 ετών, ο ίδιος θα αρχίσει προληπτικές κολονοσκοπήσεις 10 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία που είχε ο συγγενής που ανέπτυξε καρκίνο.

Παράλληλα οι ασθενείς με εκτεταμένη ελκώδη κολίτιδα πρέπει επίσης να ενδοσκοπούνται αρχίζοντας στα 8 χρόνια από τότε που άρχισαν τα συμπτώματα και όχι από την ημερομηνία της επίσημης διάγνωσης.

Πλέον η κολονοσκόπηση δεν είναι επώδυνη εξέταση, αλλά σε αυτό συμβάλλει και η τεχνική κατάρτιση και εμπειρία του ενδοσκόπου – γαστρεντερολόγου.  Μάλιστα όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ενδοσκόπους η κολονοσκόπηση είναι ασφαλής. Ο κίνδυνος διάτρησης του εντέρου είναι μικρότερος από 1 σε 1.000 περιπτώσεις και ο κίνδυνος αιμορραγίας μικρότερος από 1%.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button