Συνεντεύξεις - Άρθρα

Κολπικές Λοιμώξεις: Πως να τις αντιμετωπίσετε

Κολπικές Λοιμώξεις

Η κολπίτιδα είναι ο πιο συχνός λόγος επίσκεψης μιας γυναίκας στο γυναικολογικό ιατρείο. Αποτελεί μια φλεγμονή του κόλπου, που πολύ συχνά μπορεί να έχει επεκταθεί στον τράχηλο, και μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες. Η κολπική λοίμωξη μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να είναι αρκετά ενοχλητική. Κάποιες γυναίκες αναφέρουν μια συνεχιζόμενη ενόχληση, η οποία κάποιες φορές μειώνεται και κάποιες φορές ενισχύεται.

Γιατί συμβαίνει;

Ο κόλπος φυσιολογικά φιλοξενεί μικροοργανισμούς και βλέννη, που τον προστατεύουν από τα παθογόνα μικρόβια. Οι κολπικές εκκρίσεις τις περισσότερες φορές είναι φυσιολογικές και μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, ανάλογα με τη φάση του κύκλου που βρίσκεται στην ποσότητα, την οσμή, ή την όψη.

Όταν αυτή η φυσιολογική κατάσταση του κόλπου διαταράσσεται, συμβαίνει η κολπίτιδα. Κάποιοι από τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του κόλπου είναι:

● τα αντιβιοτικά
● οι συχνές κολπικές πλύσεις
● η σεξουαλική επαφή
● οι ορμονικές αλλαγές, που φυσιολογικά συμβαίνουν στην περίοδο της εγκυμοσύνης, της λοχείας ή της εμμηνόπαυσης
● τα σπερματοκτόνα, ως μέθοδος αντισύλληψης
● η κακή υγιεινή της περιοχής

Όταν συμβαίνει αυτή η αλλαγή στην ισορροπία των μικροβίων του κόλπου και μειώνεται η φυσική του άμυνα, ο κόλπος φλεγμένει και μπορεί να οδηγήσει σε έντονο κνησμό, κακή οσμή, αίσθημα καψίματος στην περιοχή ή μεγάλη ποσότητα κολπικών υγρών.

Πως γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία;

Κατά την επίσκεψη στο γυναικολογικό ιατρείο, γίνεται λήψη και καλλιέργεια κολπικού υγρού, δηλαδή λαμβάνεται ένα δείγμα από τον κόλπο και αποστέλλεται για μικροβιολογική εξέταση. Για να βγουν σωστά τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αντιβιοτικά ή κολπικά υπόθετα για τουλάχιστον 3 μέρες πριν από την εξέταση.

Επιπλέον, αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές και τις κολπικές πλύσεις 3 μέρες πριν από την εξέταση. Η θεραπεία εξαρτάται από το μικρόβιο που έχει προκαλέσει την κολπίτιδα και μπορεί να είναι κολπική κρέμα, κολπικό υπόθετο ή χάπι από το στόμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνεχίσετε τη θεραπεία και ενώ έχουν εξαφανιστεί τα συμπτώματα, καθώς η λοίμωξη μπορεί να μην έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τις συχνές κολπικές λοιμώξεις;

Επειδή η συνεχής χορήγηση αντιβιοτικών διαταράσσει την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, και ως συνέπεια, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της κολπίτιδας, έχει μεγάλη σημασία η πρόληψη, αλλά και η αντιμετώπιση της ήπιας κολπίτιδας στην αρχή με φυσικούς τρόπους.

Για να μειώσετε, λοιπόν, τον κίνδυνο εμφάνισης μιας κολπίτιδας ή να αντιμετωπίσετε μια ήπια κολπίτιδα στην αρχή της λοίμωξης:

1. Χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο ταμπόν κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.
2. Μην κάνετε πολύ συχνά κολπικές πλύσεις. Ο κόλπος έχει την ικανότητα να «αυτό – καθαρίζεται».
3. Πλένετε εξωτερικά την περιοχή με άφθονο ζεστό νερό. Η πολύ συχνή χρήση σαπουνιού μπορεί να μεταβάλλει τη φυσιολογική άμυνα του κόλπου.
4. Χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή.
5. Χρησιμοποιείτε αφέψημα χαμομηλιού ή ξύδι για κολπικές ή εξωτερικές πλύσεις, μέχρι να ανακουφιστείτε από τα αρχικά συμπτώματα.
6. Χρησιμοποιείτε προστασία για τις μυκητιασικές λοιμώξεις του κόλπου, όπως είναι τα προβιότικα, όταν λαμβάνεται αντιβίωση για κάποιον άλλο λόγο.

Γεώργιος Φαρμακίδης, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Stony Brook New York-
Ειρήνη Παρασκευά, Μαία, MSc

Σχετικά Άρθρα

Back to top button