Ειδήσεις Υγείας

Κολπική ατροφία στην εμμηνόπαυση! Τι πρέπει να ξέρουμε

Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη, ενώ το προσδόκιμο επιβίωσης των γυναικών στις Ευρωπαϊκές χώρες είναι περίπου τα 76 – 81 έτη. Συνεπώς, οι πλειοψηφία των γυναικών θα ζήσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής της στη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο. Καθίσταται λοιπόν αναγκαίο να μελετηθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Περίπου 50% των γυναικών που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν συμπτώματα κολπικής ατροφίας που είναι κυρίως τα εξής: κολπική ξηρότητα, δυσπαρεύνια, δυσουρία, ερεθισμό, πόνος ή φαγούρα και  επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού. Μόνο όμως ένα 5%-10% των γυναικών αυτών απευθύνεται σε γιατρό προκειμένου να ζητήσει βοήθεια με αποτέλεσμα την έκπτωση της σεξουαλικής τους ζωής την περιθωριοποίηση τους την έλλειψη αυτοεκτίμησης αλλά και την κατάθλιψη.

Μάλιστα πολλές φορές τα συμπτώματα ξεκινούν και κατά την προεμμηνοπαυσιακή περίοδο με συνέπεια γυναίκες ακόμη και από την ηλικία των 45 χρόνων παρότι αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, λόγοι ηθικοί θρησκευτικοί κοινωνικοί, συχνά τις εμποδίζουν να αναζητήσουν λύση.

Η κολπική χορήγηση εξαιρετικά χαμηλής δόσης οιστριόλης αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της κολπικής ατροφίας μετά την εμμηνόπαυση τόνισαν όλοι οι ομιλητές κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή σχετική επιστημονική εκδήλωση της Α Παν. Γυναικολογικής- Μαιευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.

Η Διεθνής Εταιρεία Εμμηνόπαυσης, όπως τόνισε ο κος Νικόλαος  Γουμαλάτσος, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Δ/ντής ΕΣΥ, ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» , ήδη από τα έτη 2007 και 2009, προχώρησε σε μια αναθεώρηση των μελετών και σχετικών οδηγιών, κατέληξε δε σε νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν το 2013, σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια ισορροπημένη προσέγγιση και ερμηνεία όλων των επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μετά την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα μάλιστα με αυτές τις πιο πρόσφατες Διεθνείς Συστάσεις και Κατευθυντήριες Οδηγίες (Βόρειο-Αμερικάνικη Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (NAMS) και Διεθνής Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (IMS) το 2013), για τη θεραπεία της κολπικής ατροφίας θα πρέπει να προτιμάται η τοπική θεραπεία με οιστρογόνα στη χαμηλότερη δόση και συχνότητα.

Οι στόχοι της θεραπείας θα πρέπει να αποσκοπούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα, στην ανάκτηση της φυσιολογίας του ουρογεννητικού συστήματος, στον περιορισμό της διέγερσης του ενδομητρίου και των συστηματικών αποτελεσμάτων, τόνισε για μια ακόμα φορά, ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας ΕΚΠΑ και Δ/ντής της Α’ Παν. Μ/Γ Κλινικής ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» Δημήτρης Λουτράδης.

 

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ 2

 

Η οικονομική κρίση δυσχεραίνει ακόμη την κατάσταση αφού τέτοιου είδους θέματα που άπτονται κυρίως της ποιότητας της ζωής φαίνεται να έχουν μπει σε δεύτερο πλάνο παρότι υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που μάλιστα συνταγογραφούνται και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι εμφανείς αλλαγές που παρατηρούνται στην κολπική ατροφία περιλαμβάνουν την ατροφία των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, με αποτέλεσμα τα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου να ζαρώνουν και το τρίχωμα του εφηβαίου προοδευτικά να χάνεται. Επιπλέον τα κολπικά τοιχώματα λεπταίνουν, με συνέπεια ο κόλπος να γίνεται μικρότερος και στενότερος, ενώ και το κολπικό pH αυξάνεται μεταξύ 6,5 και 7,5 αυξάνοντας έτσι την ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button