Ειδήσεις ΥγείαςΣέξ

Κολπική ξηρότητα: Πέντε αιτίες εκτός από την εμμηνόπαυση

Υπολογιζεται ότι τουλάχιστον 4 στις 10 γυναίκες υποφέρουν από αυτό το βασανιστικό συμπώματα το οποίο προκαλέι άμεσες επιπτώσεις στην ερωτική τους ζωή.

Δείτε ποιες είναι οι πέντε αιτίες που προκαλούν ξηρότητα του κόλπου εκτός από την εμμηνόπαυση σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic.

Αντισυλληπτικά

Η λήψη αντιοβιοτικών ευθύνεται για την κολπική ξηρότητα καθώς έχουν την ιδίοτητα να καταστέλλουν τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη, και τα δύο σημαντικά για την υγεία του κόλπου.
Συνιστάτα να συζητείστε το πρόβήμα με το γιατρο σας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ξηρότητα στον κόλπο.

Κρυολόγημα και φάρμακα

Το κρυολόγημα ή η γρίπη μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα. Επίσης φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά, κάποια αντικαταθλιπτικά και θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία προκαλούν κολπική ξηρότητα.Το θετικό είναι ότι με την ολοκλήρωση της αγωγής, υποχωρεί και η ξηρότητα.

«Σκληρά» καθαριστικά

Η χρήση λανθασμένων καθαριστικών προϊόντων προκαλεί μεταξύ των άλλων και κολπική ξηρότητα ενώ εγκυμονεί και άλλους κινδύνους για την υγεία.

Οι ειδικοί της mayo clinic. τονίζουν ότι ο κόλπος δεν χρειάζεται «σκληρά» προϊόντα για να είναι καθαρός. Αν προβληματίζεστε ωστόσο για τυχόν δυσάρεστη οσμή, χρησιμοποιείτε κάποιο ήπιο καθαριστικό που θα πάρετε από το φαρμακείο, αλλά μόνο για εξωτερική χρήση.

Θηλασμός και τοκετός

Τα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί προσωρινά να μειωθούν μετά τον τοκετό και να κάνουν τον κόλπο ξηρότερο. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια κολπική ενυδατική κρέμα μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγρασίας του κόλπου.

Κάπνισμα

Έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του κόλπου επειδή καταστρέφει τα οιστρογόνα.

Άλλες αιτίες

Άλλες ένοχες αιτίες για την εμφάνιση της ξηρότητας του κόλπου είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και το σύνδρομο Sjögren, μια αυτοάνοση πάθηση όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται στους αδένες που παράγουν υγρά.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button