Ειδήσεις Υγείας

Κολπική ξηρότητα: Ποιες είναι οι αιτίες και πώς αντιμετωπίζεται;

Η κολπική ξηρότητα ταλαιπωρεί τέσσερις στις 10 γυναίκες με συνέπεια να αισθάνονται δυσφορία στη διάρκεια του σεξ αλλά και αδυναμία επίτευξης οργασμού.

Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσες βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης ή μετά από αυτή, μπορεί όμως να εμφανιστεί και νωρίτερα.

Διαβάστε ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες που προκαλούν ξηρότητα του κόλπου!

Εμμηνόπαυση

Η ξηρότητα του κόλπου εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου τις μισές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων και άλλων στεροειδών ορμονών, προκαλεί λέπτυνση του ιστού του κόλπου, κάνοντάς τον πιο ξηρό με αποτέλεσμα οι γυναίκες να βιώνουν δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες της mayo clinic.

Αντισυλληπτικά

 

 

 

 

 

Αποτελούν κοινή αιτία κολπικής ξηρότητας σε νεότερες γυναίκες. Εάν υποψιάζεστε ότι η ξηρότητα οφείλεται στα αντισυλληπτικά συζητήστε το με τον γιατρό σας, προκειμένου να σας δώσει μεγαλύτερη ποσότητα ορμονών.

Κρυολόγημα και φάρμακα

 

 

 

 

 

Το κρυολόγημα ή η γρίπη μπορεί να σας αφυδατώσει και να προκαλέσει κολπική ξηρότητα. Επιπλέον, φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά, κάποια αντικαταθλιπτικά και θεραπείες για τον καρκίνο, όπως η χημειοθεραπεία προκαλούν κολπική ξηρότητα.

Κολπικές πλύσεις

 

 

 

 

Κάποιες γυναίκες που παραπονιούνται για κολπική ξηρότητα, αναφέρονται στο δέρμα γύρω από το αιδοίο, το οποίο μπορεί να στεγνώσει και να ερεθιστεί από τη χρήση σαπουνιού. Η χρήση λανθασμένων καθαριστικών προϊόντων όμως, εγκυμονεί και άλλους κινδύνους για την υγεία.

Τα σκληρά  αφρόλουτρα και σαπούνια για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής ενοχοποιούνται για κολπική ξηρότητα. Για αυτό οι ειδικοί συστήνουν στις γυναίκες να, χρησιμοποιούν κάποιο ήπιο καθαριστικό αλλά μόνο για εξωτερική χρήση.

Θηλασμός και τοκετός

 

 

 

 

 

Ο θηλασμός αυξάνει την προλακτίνη, μια ορμόνη που προκαλεί την παραγωγή μητρικού γάλακτος, η οποία με τη σειρά της καταστέλλει τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη, οδηγώντας σε ξηρότητα του κόλπου.

Κάπνισμα

 

 

 

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του κόλπου επειδή καταστρέφει τα οιστρογόνα. Παράλληλα, επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα ο κόλπος να μην λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button