Ειδήσεις Υγείας

Κονδυλώματα: Έρχεται νέο τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι!

Μπορεί το τεστ Παπανικολάου να έφερε επανάσταση στον τομέα της Υγείας αλλά νέους δρόμους στην πρόληψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας αναμένεται να φέρει η κυκλοφορία ενός νέου HPV DNA τεστ, που θα ανιχνεύει τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Έτσι πλέον οι γυναίκες θα έχουν την δυνατότητα να παίρνουν οι ίδιες από τον εαυτό τους το κολπικό επίχρισμα για το HPV DNA τεστ από την άνεση του σπιτιού τους και στη συνέχεια να το στέλνουν στο εργαστήριο. Λίγες ημέρες μετά παραλαμβάνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων μέσα από μια ασφαλή ψηφιακή πλατφόρμα επικοινωνίας.

Στην περίπτωση που το τεστ θα δώσει θετικά αποτελέσματα τότε οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους.

Τρίτος καρκίνος παγκοσμίως

Η πρόληψη παραμένει ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ο οποίος σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία ο τρίτος καρκίνος παγκοσμίως της γυναίκας και δεύτερος στην Ευρώπη στις γυναίκες μέχρι 45 ετών.

Όμως αρκετά συχνά παρατηρείται το φαινόμενο το ετήσιο ραντεβού για την αξιολόγηση της σεξουαλικής υγείας να αναβάλλεται συνεχώς.

Οι συνηθισμένες αιτίες είναι:

Έλλειψη ελεύθερου χρόνου
Πολύ απαιτητικό ωράριο εργασίας
Πολύπλοκες οικογενειακές υποχρεώσεις

Απουσία οικογενειακού γιατρού λόγω ειδικών συνθηκών
Μη δυνατή πρόσβαση σε διαπιστευμένο σημείο εξέτασης

Πλέον με το EVEKIT που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα την Τετάρτη 10 Απριλίου ταυτόχρονα με άλλες τρεις χώρες όπως η Κύπρος, η Ρουμανία και η Αλβανία, η τακτική φροντίδα και η αυτοεξέταση πραγματοποιείται με ασφάλεια και διακριτικότητα, στην άνεση του σπιτιού.

Ήδη έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε 5.000 γυναίκες ενώ σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Ιταλία, έχει ενταχθεί μέσα στις καινοτόμες ιδέες που προάγουν την Υγεία και την ποιότητα ζωής των γυναικών.

«Προφίλ» του ιού

Ο ιός ανθρώπινου θηλώματος Human Papillomavirus (HPV) είναι ένας πολύ συνηθισμένος ιός. Εκτιμάται ότι το 75% – 80% των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων θα εμφανίσει μια μόλυνση από HPV, κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η ύπαρξη θετικού αποτελέσματος σε εξέταση HPV ή κυτταρολογικού τεστ δεν σημαίνει αυτόματα ότι το άτομο έχει καρκίνο. Αλλά σημαίνει ότι υπάρχει ο δυνητικός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, που πρέπει να παρακολουθείται.

Υπάρχουν πάνω από 100 στελέχη (παραλλαγές) του HPV. Περίπου 40 από αυτά τα στελέχη μπορούν να επηρεάσουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων και περίπου 14 στελέχη μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε διαφορετικούς καρκίνους.

Τα στελέχη που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο ονομάζονται “υψηλού κινδύνου” στελέχη του HPV. Τα άλλα στελέχη που επηρεάζουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων, αλλά δεν προκαλούν καρκίνο, ονομάζονται στελέχη HPV χαμηλού κινδύνου.

Οι υψηλού κινδύνου τύποι HPV 16 και 18 προκαλούν το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Tα χαμηλού κινδύνου στελέχη HPV 6 και 11 προκαλούν το 90% των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Το EVEKIT ελέγχει το δείγμα για όλα τα υψηλού κινδύνου στελέχη του HPV.

Πρόληψη το ήμισυ του παντός

Τρόποι πρόληψης των λοιμώξεων από HPV και σχετικών ασθενειών είναι:

Προφυλακτικά καθ όλη την διάρκεια του σεξ. Θυμηθείτε ότι ορισμένες αντισυλληπτικές μέθοδοι (αντισυλληπτικό χάπι, διάφραγμα, IUDs) εμποδίζουν την εγκυμοσύνη, αλλά όχι τα ΣΜΝ.

Άμεσα εξέταση αν κάνατε σεξ χωρίς προστασία ή έσπασε το προφυλακτικό ή σκοπεύετε να αποκτήσετε νέο σεξουαλικό σύντροφο.

Κάντε άμεσα εξέταση αν εσείς ή ο σύντροφός σας κάνετε σεξ με άλλο σεξουαλικό σύντροφο.

Εμβολιαστείτε! Το εμβόλιο HPV βοηθά στην πρόληψη των τραχηλικών και άλλων καρκίνων με ανοσοποίηση έναντι των πλέον διαδεδομένων (κοινών) στελεχών HPV υψηλού κινδύνου.

Επίσης το εμβόλιο HPV, αποτρέπει τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων καλύπτοντας και τα περισσότερα στελέχη HPV χαμηλού κινδύνου ενώ μπορεί να είναι χρήσιμο ακόμα και αν ήδη έχετε σεξουαλική δραστηριότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι top λόγοι που μια γυναίκα δεν έχει όρεξη για σεξ!

Μαθήματα «σεξολογίας» από τους ειδικούς! Δείτε τι συμβουλεύουν

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close