ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κοροναϊός: Αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του! Οδηγίες και μέτρα προφύλαξης

Θερίζει ο κοροναϊός στην Κίνα, οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους. Την ίδια ώρα τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.372 ενώ καταγράφονται και εκτός της χώρας. Ήδη τρεις άνθρωποι έχουν νοσήσει στη Γαλλία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν συνιστά περιορισμούς για τα ταξίδια ή το εμπόριο, αλλά παρέχει καθοδήγηση σε χώρες που προετοιμάζονται για ξέσπασμα.

Ωστόσο, οι αρχές παγκοσμίως, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και πολλών ασιατικών κρατών, έχουν αυξήσει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες από την Ουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα, όπου ανακαλύφθηκε ο ιός.

Ο Κινέζος επιδημιολόγος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Leo Poon, ο πρώτος επιστήμονας που ταυτοποίησε τον ιό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ξεκίνησε από τα ζώα και μεταδόθηκε σε ανθρώπους. Πλέον είναι γνωστό, όμως, ότι μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ο κοροναϊός προκαλεί πνευμονία, ενώ δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία με αντιβιοτικά. Είναι κι ο λόγος που προκαλεί θνησιμότητα. Γνωρίζουμε ότι ο ιός SARS οδηγεί στον θάνατο το 10% των ανθρώπων που μολύνονται, ενώ στον νέο ιό, το 15% έως 20% των περιπτώσεων εξελίσσονται σε σοβαρά περιστατικά. Αυτά θα χρειαστούν νοσηλεία και ίσως αναπνευστική υποστήριξη”, δήλωσε ο Poon.

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί την εξέλιξη της εξάπλωσης του κοροναϊού και εξέδωσε τις παρακάτω οδηγίες σε περίπτωση που ταξιδεύετε σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα:

Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
Αν επιστρέφετε από περιοχές που υπάρχουν κρούσματα και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :
Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;

Αξίζει δε να σημειωθεί πως σύμφωνα με το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ) οι κορονοϊοί όπως το 2019-nCoV είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για άτομα που έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Τα κατοικίδια ζώα κινδυνεύουν επίσης να μολυνθούν από κοροναϊούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες ή ακόμη και θάνατο.

Εξάλλου, ο ιός εντοπίστηκε σε αγορά που πωλούσε ζώα και η κινεζική κυβέρνηση την έκλεισε την 1η Ιανουαρίου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button