ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κοροναϊός: Δείτε τι είπε ο Κικίλιας στις Βρυξέλλες για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα

Κοινό μέτωπο ενάντια στο φονικό ιό σχηματίζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας. Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα απέναντι στον ιό.

Παράλληλα δήλωσε πως αν και έχουν εξεταστεί πολλά ύποπτα δείγματα στη χώρα μας, “είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι προς το παρόν δεν έχουμε κρούσμα του κοροναϊού”.

Σύμφωνα με τον υπ. Υγείας η Ελλάδα συμμορφώνεται και συμβαδίζει με τα πρωτόκολλα, την ενημέρωση και τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως και του ECDC. Υπάρχει ένα εθνικό πλάνο με 13 νοσοκομεία αναφοράς, με τρία κέντρα επεξεργασίας δειγμάτων.  Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι προφανές ότι στη σύγχρονη επιστήμη της επιδημιολογίας οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα, με τη μεγάλη συχνότητα των ταξιδιών και των εμπορικών συναλλαγών, των επαγγελματικών και τουριστικών και μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και παγκοσμίως, η προσοχή μας πρέπει να εστιαστεί σ’ αυτό το κομμάτι

Τι πρότεινε

Ο υπ. Υγείας πρότεινε στους ομολόγους του να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει επιστημονικά στοιχεία για την επέκταση και για την καλύτερη επιτήρηση της νόσου από όλη την Ευρώπη, στην οποία θα έχουν πρόσβαση μόνο ειδικοί επιστήμονες, ώστε να μην υπάρξει θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Ελλείψεις σε φάρμακα και εξοπλισμό

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις πιθανές ελλείψεις σε φάρμακα και εξοπλισμό! Σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία, Στ. Κυριακίδου  ελλείψεις δεν υπάρχουν αλλά η συνεργασία και η εφαρμογή συνεπούς σχεδίου προστασίας των πολιτών των κρατών-μελών εναντίον του κοροναϊού είναι απαραίτητη. Ετοιμότητα και συντονισμός είναι τα «κλειδιά», όπως τονίστηκε από όλους.

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου πρότεινε να καταγραφούν τα είδη για τα οποία υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων και θεωρούνται ζωτικής σημασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέος κοροναϊός: Τέλος τα ταξίδια από Κίνα για Ελλάδα! Σε συναγερμό παραμένουν οι υγειονομικές υπηρεσίες

Νέος Κοροναϊός: Σε αναμονή οι Έλληνες επιστήμονες για ένα πιθανό κρούσμα στη χώρα μας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button