ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κοροναϊός: Μετάδοση εξπρές από τα παιδιά ακόμη και χωρίς συμπτώματα! Έτσι έκλεισαν τα σχολεία

Την ανησυχία τους για την ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού μέσω διαφόρων άγνωστων πηγών διατυπώνουν τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, τα οποία αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα για να εκτιμήσουν τα νεότερα δεδομένα.

Μία από τις κυρίαρχες πηγές μετάδοσης φαίνεται να είναι τα παιδιά. Έστω κι αν δεν έχουν συμπτώματα ή ασθενούν πολύ ήπια μεταδίδουν τον ιό ακόμη και 15 με 20 ημέρες μετά την αρχική τους μόλυνση.

Γεγονός που ανησυχεί δεόντως τους επιστήμονες και τους οδήγησε να κλείσουν όλα τα σχολεία και τις εκπαιδευτικές Μονάδες της χώρας. Μαζί με τα σχολεία μπήκε λουκέτο και σε φροντιστήρια και άλλες Μονάδες εκπαίδευσης μετά βέβαια από μία αναστάτωση αφού αρχικά τα φροντιστήρια δεν είχαν αναφερθεί. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: « Κοροναϊός: Λουκέτο σε όλα τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας για να μην εξαπλωθεί ο ιός»

Η διαπίστωση των ειδικών της επιτροπής βασίστηκε σε δύο επιστημονικά ευρήματα που καθιστά την εξάπλωση του κοροναϊού ακόμη πιο γρήγορη. Άλλωστε τα παιδιά έρχονται συχνά σε επαφή με ηλικιωμένους (παππούδες και γιαγιάδες) που αποτελούν σήμερα και την ομάδα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ιός με άγνωστη συμπεριφορά

Οι επιστήμονες βρίσκονται πάντως μπροστά σε έναν ιό με μία απολύτως άγνωστη συμπεριφορά γεγονός που κάνει τους λοιμωξιολόγους να επισημαίνουν στις συνομιλίες τους – όπως λένε οι πληροφορίες- ότι «η Ευρώπη θα δει μία επιδημία χωρίς προηγούμενο».

Άλλωστε εκτός του ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται και από άτομα χωρίς συμπτώματα, και όταν εμφανισθεί σε ασθενή παρουσιάζει συμπεριφορά που δεν μπορεί να ερμηνευτεί.

Ενδεικτικά στην περίπτωση του 66χρονου από την Πάτρα που νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, κάποια στιγμή εμφάνισε σημάδια βελτίωσης. Οι γιατροί τον αποσωλήνωσαν αλλά λίγο μετά ο ιός φαίνεται πως «ανέκαμψε», προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις στον οργανισμό του ασθενούς.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής, ακόμη και 30 ημέρες μετά την αποθεραπεία ένας ασθενής μπορεί να εκκρίνει τον κοροναϊό. Δεδομένο άκρως ανησυχητικό για όλη την επιστημονική κοινότητα.

Γι αυτό εξάλλου και τα κρούσματα θεωρείται ότι είναι πολλαπλάσια από αυτά που σήμερα γνωρίζουμε καθώς υπάρχουν ασθενείς που είτε εμφανίζουν ήπια τη νόσο είτε δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button