ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κοροναϊός: Που θα μπουν οι ασθενείς σε καραντίνα; Νέες φωτογραφίες

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ασκήσεις προσομοίωσης στα νοσοκομεία αναφοράς για την περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος κοροναϊού στην χώρα μας.

Μετά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας σειρά σήμερα είχε το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και Αττικόν.

Όπως εξάλλου δήλωσε  ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος συντόνιζε την ειδική άσκηση προσομοίωσης του υπουργείου στο Αττικόν εξακολουθούν να ελέγχονται ύποπτα κρούσματα στη χώρα και χρειάζεται η προσοχή όλων ώστε να εντοπιστεί άμεσα όποιο ύποπτο κρούσμα και να απομονωθεί αμέσως για να μην συνεχίζει να μεταδίδει τον ιό.

Άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας έγινε στο «Μποδοσάκειο» με το ΕΚΑΒ να εποπτεύει και να συντονίζει. Για την ακρίβεια, το σενάριο των συνθηκών προσομοίωσης & ετοιμότητας αφορούσε ένα ζευγάρι το οποίο ταξίδεψε από την Κίνα στην Ελλάδα, μέσω Κωνσταντινούπολης. Στον πρώτο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά την είσοδό του στη χώρα, δεν είχε εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα Κορωνοϊού 2019-nCoV.

Το ζευγάρι, ύστερα από 48 ώρες από την άφιξή του, εμφάνισε κάποια πρώτα συμπτώματα που έκρινε πως μοιάζουν με αυτά του Κορωνοϊού 2019-nCoV. Άμεσα εκλήθει το ΕΚΑΒ το οποίο, τηρώντας όλες τους προβλεπόμενους κανόνες διακομιδής ύποπτων περιστατικών διακόμισε τους δυο ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας αντίστοιχα, όπου ενεργοποιήθηκαν οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί αντιμετώπισης από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του κάθε Νοσοκομείου.

Τα 13 νοσοκομεία αναφοράς διαθέτουν ειδικό χώρο και ομάδα υποδοχής και διαλογής ύποπτων περιστατικών και πρότυπες μονάδες νοσηλείας σε θαλάμους μόνωσης.

Την ίδια στιγμή έτοιμοι είναι οι θάλαμοι ώστε να μπουν σε καραντίνα τα ύποπτα περιστατικά.

 

Επιχειρησιακή ετοιμότητα

Πάντως στις ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητητας, που πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη του Προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου Νίκου, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης αλλά και η άριστη εφαρμογή όλων των κανόνων διακομιδής αλλά και υποδοχής των ύποπτων περιστατικών.

Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, βρισκόμενη σε άμεση συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες κλπ), έχοντας ως βασικό γνώμονα την προετοιμασία, τον έλεγχο αλλά και τη διατήρηση του υπάρχοντος υψηλού επιπέδου των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας, υλοποιεί ένα πρόγραμμα ανάλογων ασκήσεων προσομοίωσης και ετοιμότητας σε όλα τα Νοσοκομεία Αναφοράς ανά την Ελλάδα αλλά και σε πύλες εισόδου της χώρας.

Η μέχρι στιγμή έκβαση όλων των ασκήσεων, για την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού αποδεικνύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας που συνεπάγεται την εγγύηση και την ασφάλεια όλων των πολιτών της χώρας, στην περίπτωση ύπαρξης πραγματικού περιστατικού με το στέλεχος του εν λόγω ιού, καταλήγει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΑΒ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέος κοροναϊός: Τέλος τα ταξίδια από Κίνα για Ελλάδα! Σε συναγερμό παραμένουν οι υγειονομικές υπηρεσίες

Νέος Κοροναϊός: Σε αναμονή οι Έλληνες επιστήμονες για ένα πιθανό κρούσμα στη χώρα μας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button