ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κοροναϊός: Στα 84 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα! Φόβοι για μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων

Αυξάνονται τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας αφού πλέον μετρούμε τα 84  δεδομένου ότι ο καθηγητής κ.Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε άλλα 11 νέα που εντοπίσθηκαν. Από αυτούς οι 81 είναι Έλληνες και οι τρεις άλλης εθνικότητας. Για τέσσερα κρούσματα δεν έχει τεκμηριωθεί η συσχέτισή τους με άλλο κρούσμα.  Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 56 εξ αυτών προέρχονται από την εκδρομή στους Αγίους Τόπους.

Παράλληλα ο υπ. Υγείας απηύθυνε έκκληση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε όσους υποφέρουν από χρόνια νοσήματα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν στο σπίτι τους καθώς και όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης.

Πάντως αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων του ιού τους επόμενες δυο μήνες. Και αυτό γιατί  έντονη ανησυχία επικρατεί στους επιστήμονες καθώς υπάρχουν ενδείξεις για διασπορά του κοροναϊού στην κοινότητα.

Όπως ανέφερε νωρίτερα  ο Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νικόλαος Σύψας ο οποίος είναι μέλος της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την επιστημονική διαχείριση της κρίσης, εντοπίστηκαν τέσσερα ορφανά κρούσματα του ιού στην Αττική τα οποία δεν μπορούν να συσχετισθούν με άλλα περιστατικά.

Σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα πρόκειται για κρούσματα, τα οποία δεν έχουν ιστορικό και δεν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει.

Νέα μέτρα

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε εισηγήθηκε:

1. Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.

2. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.

3. Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους ασθενείς ως και 30 Ιουνίου προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κορωνοϊό.

4. Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1000 άτομα.

5. Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης προκειμένου να αποφευχθεί η συνάθροιση.

Που εντοπίζονται τα κρούσματα

Σε αυτή τη φάση τα κρούσματα εντοπίζονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ζάκυνθο, Μυτιλήνη και Εύβοια ενώ βάση πληροφοριών στην Ελλάδα είχαμε εισαγόμενα κρούσματα από Ισραήλ, Ιταλία, Λονδίνο και Τσεχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοροναϊός: Κατά περίπτωση το λουκέτο στα σχολεία

Κοροναϊός: 363 αρνητικά δείγματα σε όλη την Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button