Κοροναϊός: Τι να κάνω αν αρρωστήσω;
Οδηγίες δίνουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση εκδήλωσης των ύποπτων συμπτωμάτων και ειδικά σε περιπτώσεις ταξιδιού σε χώρα “υψηλού κινδύνου” (Κίνα, Χονγκ-Κονγκ, Ιράν, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ισραήλ, Αίγυπτος) ή έχετε έρθει σε στενή επαφή με άτομο που είναι διαγνωσμένο κρούσμα.
Τα σημάδια sos.
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου COVID-19
πυρετός
κούραση
ξηρός βήχας
Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν και:
πόνους γενικά στο σώμα
ρινική συμφόρηση
ρινική καταρροή
πονόλαιμο
διάρροια
Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και εξελίσσονται σταδιακά. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα και δεν αισθάνονται άρρωστοι. Όσοι όμως εκδηλώσουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή επιβάλλεται να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα.
Οι πρώτες κινήσεις
Παρακολουθήστε την υγεία σας επί 14 ημέρες. Αν στο διάστημα αυτό παρουσιάσετε τα ύποπτα συμπτώματα τηλεφωνείτε στον ΕΟΔΥ (1135 και 210-5212054) και αναφέρετε λεπτομερώς τυχόν συμπτωματολογία, ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό επαφών,
Εφόσον ο ΕΟΔΥ αποφανθεί ότι πρέπει να υποβληθείτε σε αξιολόγηση ως ύποπτο κρούσμα, τότε σας παραπέμπει σε ένα από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς ανά την ελληνική επικράτεια.
Ο γιατρός ή οι ειδικοί από τον ΕΟΔΥ θα τον κατευθύνουν στο σύστημα Υγείας, τηρώντας το πρωτόκολλο που έχει διαμορφωθεί σχετικά.
Να σημειωθεί εδώ ότι η ειδική ομάδα του νοσοκομείου αναφοράς αξιολογεί τη συμπτωματολογία σας και αφού έχει αποκλείσει άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, λαμβάνει γενετικό υλικό το οποίο αποστέλλεται στα εργαστήρια αναφοράς (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Ινστιτούτο Παστέρ).
Μέτρα Πρόληψης
Οι βασικοί τρόποι προφύλαξης από λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι οι εξής:
Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς
Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κοροναϊός: Πρόσφατα δεδομένα από την Ιατρική Βιβλιογραφία
Υπουργείο Υγείας: Αυτή είναι η νέα ομάδα κρούσης για τον κοροναϊό! Όλα τα ονόματα