ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Έτοιμα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στα νησιά μετά το άνοιγμα των πτήσεων

Σήμερα ανοίγει και επισήμως η χώρα μας για επισκέπτες και τουρίστες από διάφορες χώρες, αφού δόθηκε το πράσινο φως και ήδη έχουν ξεκινήσει να φθάνουν αεροσκάφη από διάφορα κράτη.

Οι πτήσεις βέβαια αυξάνουν και τον κίνδυνο να καταγραφούν και νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας λόγω ακριβώς του τουρισμού. Δείτε ΕΔΩ από ποιες χώρες επιτρέπονται πλέον οι επισκέπτες: «Κορονοϊός: Από ποιες χώρες φθάνουν από σήμερα τουρίστες – Οι έλεγχοι και η καραντίνα»

Τα ΤΕΠ στο Νοσοκομείο Σαντορίνης

Γι αυτό και οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη ετοιμάσει τις υγειονομικές μονάδες προκειμένου αν χρειασθεί να τεθούν σε κόκκινο συναγερμό.

Τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο θωράκισης των τουριστικών προορισμών βασίζεται στη στήριξη των δομών υγείας που υπάρχουν ήδη, στις αεροδιακομιδές, στα πολλαπλά τεστ που θα γίνονται στις ύποπτες περιπτώσεις, στη διασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας για στο σύνολο του υγειονομικού προσωπικού στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων, και την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που θα αναλάβουν την υγειονομική επιτήρηση κάθε ξενοδοχειακής μονάδας.

ΤΟ Νοσοκομείο Σαντορίνης

Σύμφωνα με το Σχέδιο για τη νησιωτική χώρα, στις δομές υγείας έχουν δεσμευτεί 446 κλίνες για ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, που θα μπορούν να γίνουν 694 άμεσα αν χρειαστεί. Επίσης έχουν δεσμευτεί 18 κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία covid-19 που μπορούν να γίνουν άμεσα 79.

Ωστόσο, σε περίπτωση ανάγκης, οι ασθενείς θα διακομισθούν σε κέντρα αναφοράς. Κατά το υπουργείο Υγείας, ενισχύθηκαν στα νησιά οι γιατροί, έγιναν εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας. Παράλληλα, έχουν ενεργοποιηθεί οι περιφέρειες, ενώ οι δομές έχουν στελεχωθεί.

Ήδη έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, έχουν εγκριθεί 1.100 νέες προσλήψεις ενώ σε έκτακτη ανάγκη θα υπάρχουν συμβεβλημένοι ιατροί ΕΟΠΥΥ για κατ’ οίκον επισκέψεις, ενεργοποίηση συμβάσεων με “μπλοκάκι” με 600 ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς, με μισθό 2.000 ευρώ, ενεργοποίηση Περιφερειών για παροχή καταλυμάτων/ σίτισης.

Οι μεταφορές σε μεγάλα νοσοκομεία

Βασικός πυρήνας του σχεδίου είναι όμως η διασύνδεση Κεντρικών Νοσοκομείων µε Υγειονομικές Δομές στα νησιά. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται και μετακινήσεις προσωπικού από τις οικείες Υγειονομικές Περιφέρειες για την κάλυψη αναγκών κατά την τουριστική περίοδο.

Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο Τζάνειο στον Πειραιά θα είναι διασυνδεδεμένο με τη Σαντορίνη, τη Σάμο και την Τήνο, ενώ το Αττικό με τη Νάξο ή το Νοσοκομείο της Λειβαδιάς με τη Μήλο. Με τη Σάμο θα συνδέονται και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, αλλά και το Θριάσιο. Στα νοσοκομεία τα κεντρικά θα μεταφέρονται οι ασθενείς που μπορεί να έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό σε βαριά μορφή και χρειάζονται νοσηλεία.

Την ίδια στιγμή έχει γίνει πρόβλεψη ώστε δομές -τόσο πρωτοβάθμιες όσο δευτεροβάθμιες- να είναι σε 24ωρη ετοιμότητα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button