ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Η δύσκολη εξίσωση με κρούσματα και τουρισμό – Οι φόβοι από την αύξηση των περιστατικών

Μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι βρίσκεται για άλλη μια φορά η χώρα μας σχετικά με τον κορονοϊό, λίγο πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα αεροδρόμια για 29 χώρες, τα νέα περιστατικά κορονοϊού καταγράφονται αυξημένα, τόσο από μικρές εσωτερικές εστίες όπως στην Ξάνθη, όσο και από ταξιδιώτες που έρχονται τώρα από το εξωτερικό.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 97 νέα κρούσματα που κατεγράφησαν μέσα σε 4 ημέρες, τα 30 προήλθαν από άτομα που έφθασαν με πτήσεις στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Διαβάστε ΕΔΩ για το άνοιγμα του αεροδρομίου Μακεδονία στις 15 Ιουνίου: «Άρση των μέτρων: Από 15 Ιουνίου οι πτήσεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Αν συνεχισθούν με αυτόν τον ρυθμό πάντως τα περιστατικά ειδικά σε περιοχές όπως στην Ξάνθη, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να εφαρμοσθεί το σύστημα των τοπικών lockdown και μάλιστα άμεσα. Αντίστοιχα λουκέτα δεν αποκλείονται και σε νησιά, διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη.

Οι φόβοι των ειδικών

Η ανησυχία των ειδικών πάντως εστιάζεται στην 1η Ιουλίου οπότε και με βάση τους σχεδιασμούς θα ανοίξει πλήρως η χώρα σε όλες τις πτήσεις, με εξαίρεση κάποιες χώρες που είναι πιθανό να μπουν σε «μαύρη λίστα» λόγω επιδημιολογικών δεδομένων.

Ο νέος κορονοιός

Παρότι μετά το απόλυτο lockdown στη χώρα θεωρείται αναμενόμενο να υπάρξει μία αύξηση των περιστατικών, αφού που φαίνεται να προβληματίζει υγειονομικές αρχές και κυβέρνηση είναι η χαλάρωση που παρατηρείται και στο εσωτερικό της χώρας.

Οι πρόσφατες εικόνες από παραλίες και μπαρ το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, κατέστησαν σαφές στους ειδικούς ότι οι πολίτες μάλλον θεωρούν ότι ο κίνδυνος έχει περάσει. Γι αυτό και εφαρμόσθηκε άμεσα λουκέτο σε καταστήματα ψυχαγωγίας (όπως στη Μύκονο), προκειμένου να σταλεί μήνυμα …παραδειγματισμού για τους υπόλοιπους.

Ωστόσο σε ότι αφορά στους ελέγχους έχει αποφασισθεί λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, να αυξηθούν τα τεστ τόσο στα νησιά όσο και στα σημεία εισόδου της χώρας. Μάλιστα άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η συνεργασία του ΕΟΔΥ και με τους ιδιώτες που διαθέτουν εργαστήρια. Διαβάστε ΕΔΩ τι έγραψε το HealthReport.gr: «Κορονοϊός: Προς συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ο ΕΟΔΥ για τεστ στα νησιά»

Στόχος να εντοπίζονται άμεσα πιθανά εισαγόμενα κρούσματα που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στον τουρισμό στα νησιά το επόμενο διάστημα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button