ΚΟΡΟΝΟΪΟΣΣυνεντεύξεις - Άρθρα

Κορονοϊός και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας

Γράφει ο Νίκος Πολύζος, Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, ΔΠΘ

Νομίζω ότι η τωρινή σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας στη χώρα μας έχει καλή πολιτική και επιχειρησιακή διαχείριση με μικρές καθυστερήσεις και γνωστά προβλήματα “ατομισμού” όλων μας.

Αυτό που ίσως προξενεί εντύπωση είναι κι οι δημόσιες δηλώσεις ειδικών να τηλεφωνούμε στο “γιατρό μας” (σε περίπτωση συμπτωμάτων). Προφανώς δεν εννοούν προσωπικό ή/και οικογενειακό γιατρό, που, αν και θεσμοθετήθηκε, δεν εφαρμόσθηκε πλήρως, διαχρονικά. Γι αυτό η επίκληση μάλλον αφορά ιδιώτες γιατρούς, στους οποίους κατά πλειοψηφία όλοι-ες μας απευθυνόμαστε, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, και δευτερευόντως στα ιατρεία ή επείγοντα νοσοκομείων, ή/και άλλων υπηρεσιών, των οποίων ο κύριος στόχος δεν είναι αυτός.

Αν το σύστημα υγείας βγει πιο δυνατό σε ανθρώπινους, υλικούς, οικονομικούς κ.α. πόρους, είναι ευκαιρία να βγει κι από αυτή τη κρίση με ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο οποίο τα παιδιά θα έχουν τον προσωπικό τους παιδίατρο (εκτίμηση για 1000) και οι ενήλικες τον προσωπικό τους γιατρό (εκτίμηση για 4000 γενικούς γιατρούς ή παθολόγους, κ.α.).

Υπάρχουν αρκετοί καλοί από τους δεύτερους, που υπηρετούν στις εξω-νοσοκομειακές δομές του ΕΣΥ, ή συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν επαρκούν και δεν είναι οργανωμένοι σε ένα ενιαίο ανά περιφέρεια, νομό, δήμο (και διαμέρισμα στις μεγάλες πόλεις) σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (με ανάλογες, π.χ. κατά κεφαλή ασφαλισμένου, αμοιβές).

Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει και μπορεί να αναλάβει αυτό το ρόλο έγκαιρα, όπως σε ανάλογα αναπτυγμένα συστήματα υγείας, αλλά κι ο ιδρυτικός του ρόλος πρόβλεπε. Κι αυτό μπορεί να το συνδυάσει και με τον ηλεκτρονικό φάκελλο υγείας κάθε πολίτη, που υπάρχει (ΗΔΙΚΑ) και χρήζει βελτίωσης.

Το κόστος καταβάλλεται διάσπαρτα σήμερα ή/και μπορεί να εξοικονομηθεί από άσκοπες εξετάσεις, που διενεργούνται, από την έλλειψη όλων των ανωτέρω. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ή δύναται να ανατεθούν μελέτες και σχέδια άμεσα.

Ας τα λάβουν υπόψη τους οι ιθύνοντες του Υπουργείου Υγείας, στο ελάχιστο περίσσευμα του σημερινού χρόνου τους, όπως και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συναινούν σήμερα, για να αντιμετωπισθεί (κι αυτή) η πρωτοφανής (υγειονομική) κρίση, που θα περάσει, αφήνοντάς μας κι “οφέλη“.

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close