ΆρθραΕμβόλιαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Ο «πόλεμος» για το εμβόλιο – 137 βρίσκονται υπό ανάπτυξη

Αρχική > Άρθρα > Κορονοϊός: Ο «πόλεμος» για το εμβόλιο – 137 βρίσκονται υπό ανάπτυξη

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα θρίλερ τόσο για το πότε θα παραχθεί το πολυπόθητο εμβόλιο κατά  της COVID-19  όσο και από ποια χώρα θα δοθεί πρώτα. Ήδη στην κούρσα ταχύτητας βρίσκονται παγκοσμίως 137 υποψήφια εμβόλια σε στάδιο προκλινικής μελέτης και ακόμη 23 σε κλινική δοκιμή.

Τα εμβόλια αντιπροσωπεύουν μια πιο μακροπρόθεσμη προσπάθεια η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 12-18 μήνες. Υπάρχουν πολλές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο. Οι κυριότερες ανησυχίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη εμβολίου κατά της COVID-19 αφορούν στην ασφάλεια, την ανοσογονικότητα και την αντοχή.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, το πειραματικό εμβόλιο για την Covid-19, παρήγαγε διπλή ανοσολογική ανταπόκριση σε άτομα από 18 έως 55 ετών και διαρκούσε τουλάχιστον δύο μήνες, όπως γράφει το Associated Press.

Έτσι, θα χρειαστούν τουλάχιστον οι διπλές δόσεις, προκειμένου να παρέχει προστασία και να μειωθεί η μετάδοση της νόσου στον γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, προτείνουν τη αναμνηστική δόση, αλλά αυτό θα ελεγχθεί επιστημονικά από τις επόμενες κλινικές μελέτες που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;

Το εμβόλιο – που ονομάζεται ChAdOx1 nCoV-19 – αναπτύσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα, όπως αναφέρει το BBC.

Κατασκευάζεται από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.

Έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, πρώτον, ώστε να μην προκαλεί λοιμώξεις σε ανθρώπους, αλλά και να το κάνει να μοιάζει περισσότερο με τον κορονοϊό.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα και από άλλα εμβόλια

Εξίσου ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία που αφορούν στην κλινική ανάπτυξη του εμβολίου Ad5-nCOV, που αναπτύσσει η κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας CanSino Biologics.

Σύμφωνα με προδημοσίευση το Ad5-nCOV φαίνεται να είναι ασφαλές και να προκαλεί ανοσοαπόκριση στους περισσότερους από τους εθελοντές που έχουν εμβολιαστεί, στο πλαίσιο του κλινικού προγράμματος ανάπτυξης. Όπως και το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το κινεζικό χρησιμοποιεί έναν ανασυνδυασμένο αδενοϊό ως φορέα για να μεταφέρει γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο οργανισμό.

Τέλος, την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna είχε δημοσιεύσει πρώτη τα αποτελέσματα από την Φάση Ι του εμβολίου της, mRNA-1273. Κατά τη Φάση 1 της κλινικής δοκιμής του εμβολίου, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, έγινε αξιολόγηση της ασφάλειας και της ανοσογονικότητας, δηλαδή κατά πόσο μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει ειδικά αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2. Η χορήγηση έγινε σε 45 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18-55 ετών, που έλαβαν δύο εγχύσεις του mRNA-1273 με διαφορά 28 ημερών, σε δοσολογία 25 μg, 100 μg ή 250 μg.

 

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close