ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Πού βρίσκεται ο ο επιδημιολογικός δείκτης Rt στην Ελλάδα; Αποκαλυπτικά στοιχεία

Αλλαγή στα χαρακτηριστικά της πανδημίας του κορονοϊού παρατηρείται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατ’ αρχάς υπάρχει «ξεκάθαρη μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες», είπε. Τα καλά είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχουν αυξηθεί δραματικά οι εισαγωγές στην εντατική – πιθανώς επειδή ο κορονοϊός δεν αρρωσταίνει εύκολα βαριά τους νέους. Ωστόσο, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, «μοιραία θα αυξηθούν και οι εισαγωγές και διασωληνώσεις των νέων», τόνισε.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των τελευταίων μηνών είναι ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ασυμπτωματικά κρούσματα. Μόνο την περίοδο 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, το 24% των κρουσμάτων που ανιχνεύθηκαν δεν είχαν κανένα εμφανές σύμπτωμα.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί αύξηση των εισαγομένων κρουσμάτων, λόγω του ανοίγματος του τουρισμού. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνεται ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων. Παραδείγματος χάριν, από την 31η Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου από τα 113 κρούσματα με πλήρη δεδομένα που ανιχνεύθηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, μόνο το 10% ήταν εισαγόμενα. Όλα τα άλλα ήταν εγχώρια.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως ο ρυθμός μετάδοσης του κορονοϊού βρίσκεται στο 1. Αυτό σημαίνει πως κάθε άνθρωπος τον οποίο μολύνει ο κορoνοϊός, μολύνει ακόμα ένα άτομο. «Ο ρυθμός αυτός συντηρεί και επεκτείνει την επιδημία», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Αν το Rt ήταν πάνω από 1, θα ήταν καταστροφικό, διότι θα είχαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Ευτυχώς αυτό δεν το έχουμε δει ακόμα».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button