ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Πως θα βγαίνουν έξω από αύριο οι πολίτες μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Ένα έντυπο θα καλούνται να συμπληρώνουν οι πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να μετακινηθούν, αύριο έως τις 6 Απριλίου σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των νέων μέτρων περιορισμού του κορονοϊού ενώ οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο που αγγίζει τα 150 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Νίκος Χαρδαλιάς, Κυριάκος Πιερρακάκης και Βασίλης Κοντοζαμάνης εξειδικεύοντας τα μέτρα πλήρους περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, οι λόγοι που προβλέπονται για μετακίνηση των πολιτών είναι:

Μετάβαση για εργασία, για αγορά καταναλωτικών αγαθών, για λόγους υγείας, για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, για σωματική άσκηση κοντά στην οικία, για εξυπηρέτηση από δημόσια υπηρεσία καθώς και η μετακίνηση για τη βόλτα των κατοικιδίων. Διαβάστε ΕΔΩ: Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο σε όλη τη χώρα! Πότε δεν θα ισχύει το lockdown

Για τους εργαζόμενους προβλέπεται να είναι εφοδιασμένοι με βεβαίωση τυπου Α από τον εργοδότη με ονοματεπώνυμο, τόπο κατοικίας και ωράριο.

Για να μπορούν να μετακινηθούν οι πολίτες θα πρέπει να  έχουν την βεβαίωση τύπου Β με ονοματεπώνυμο τόπο προορισμού και αιτία και θα την λαμβάνουν ακολουθώντας την εξής διαδικασία:

Να σημειωθεί εδώ ότι στο  forma.gov.gr  υπάρχουν όλες τις οδηγίες και τους δύο τύπους εγγράφων

Αποστολή μηνύματος (SMS)  στο 13033, δωρεάν,  το οποίο θα στέλνει απάντηση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:
X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Στόχος της κυβέρνησης είναι με αυτόν τον τρόπο να σταματήσουν οι αναιτιολόγητες μετακινήσεις κι έξοδοι πολιτών που είχαν υπάρξει τις τελευταίες ημέρες.

Εκτός από το SMS που θα στέλνουν οι πολίτες στις αρχές για να μετακινηθούν, φαίνεται πως θα μπορούν να εκτυπώσουν και μια φόρμα της γγ Πολιτικής Προστασίας στην οποία θα συμπληρώνουν πάνω πού θα πάει και τι ώρα.

Πλέον από αύριο το πρωί όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε υποχρεωτικά μαζί του εκτός από την βεβαίωση και την αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Πρόστιμο 150 Ευρώ

Τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση θα καταλογίζεται αλλά και σοβαρές ποινικές κυρώσεις και εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από αέρος επιτήρηση. Αυστηροί έλεγχοι και στα διόδια και επιβολή κυρώσεων.

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής, κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα ΜΜΜ περιορισμένο ωράριο

Από Δευτέρα 23/03 δε λειτουργούν παιδικές χαρές, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση ενώ όλες οι επιχειρήσεις που έχει αποφασισθεί θα είναι ανοικτές.Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο,

Σε κάθε όχημα επιτρέπεται μόνο οδηγός και ως ένα άτομο. Δύο άτομα στο κάθε όχημα συνολικά.

 

.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button