ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Πότε αναμένεται η σταδιακή άρση των μέτρων! Όλες οι προβλέψεις και τα σενάρια

Σταδιακά αναμένεται να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον κορονοϊό και προκαλούν αναστάτωση στους πολίτες εν μέσω μάλιστα των εορτών του Πάσχα.
Η βελτίωση του καιρού άλλωστε αλλά και η μεγάλη Εβδομάδα κάνουν πολλούς να νοιώθουν πιεστικά με τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του κορονοϊού.

Τι μελετά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση πάντως αλλά και το υπουργείο Υγείας – όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr– έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο για τον σταδιακό απεγκλωβισμό των Ελλήνων από τα σπίτια τους.

ο νέος κορονοιός

Κάτι που όμως θα κριθεί σε έναν βαθμό και από τη στάση των πολιτών την περίοδο του Πάσχα αλλά και από το αν η σημερινή επιδημιολογική καμπύλη συνεχίζει να παρουσιάζει σταθεροποίηση αλλά και τάση προς μείωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr το σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι στο τέλος Απριλίου κοντά δηλαδή στις 27 Απριλίου που ούτως ή άλλως έχει ορισθεί ως ημερομηνία για την καραντίνα, να ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που εκτιμούν ότι στο τέλος Απριλίου θα διαφαίνεται ξεκάθαρα η πτώση της νόσου στη χώρα μας, ενώ περίπου στις 15 Μαΐου ο κορονοϊός θα έχει περιορισθεί στο μεγαλύτερο βαθμό.

ο νέος κορονοϊός

Να υπενθυμιστεί ότι την πρόβλεψη αυτή είχε κάνει εδώ και πολλές εβδομάδες ο κορυφαίος καθηγητής επιδημιολογίας Άγγελος Χατζάκης και μάλιστα σε μία περίοδο που ουδείς μιλούσε για πτώση των περιστατικών.

Η σταδιακή «απελευθέρωση»

Το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή «απελευθέρωση» των πολιτών θα έρθει φυσικά μετά το πράσινο φως που θα δώσει η αρμόδιας επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Ήδη βέβαια όλο το σενάριο έχει συζητηθεί με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος δεν φαίνεται να διατυπώνει αντιρρήσεις.

Έτσι κοντά στην επίσημη λήξη των μέτρων στις 27 Απριλίου, αναμένεται να αυξηθούν οι δυνατότητες των πολιτών για έξοδο με την πρόσθεση νέων κωδικών στο ψηφιακό σύστημα του 13033.

Λίγες ημέρες αργότερα και περί τα μέσα Μαΐου, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, να ξεκινήσει και η λειτουργία κάποιων εμπορικών καταστημάτων όχι όμως των μεγάλων εμπορικών κέντρων.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τονώσει την αγορά με το άνοιγμα κυρίως των μικρών καταστημάτων στις γειτονιές όπου δεν συνωστίζονται συνήθως οι πελάτες.
Την ίδια περίοδο σχεδιάζεται να ανοίξουν και εστιατόρια και καφετέριες με αυστηρή ωστόσο προσαρμογή στα τραπεζοκαθίσματα.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr πως αν όλα πάνε καλά και ανοίξουν κάποια καταστήματα εστίασης περί τα μέσα Μαΐου, αυτά θα λειτουργήσουν με περίπου το 1/3 των τραπεζιών ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη απόσταση μεταξύ των πελατών.

πηγή: pixabay

Οι πολίτες πάντως θα πρέπει να μάθουν να ζουν πιο απομονωμένα αφού θα ισχύουν τα μέτρα ελέγχου σε εξόδους και κίνηση, έστω κι αν θα είναι πιο χαλαρά σε σχέση με σήμερα.
Ταυτόχρονα όμως αυτό που θεωρείται βέβαιον, έλεγε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος στο HealthReport.gr, είναι το γεγονός ότι εκείνοι που θα κινηθούν τελευταίου ελεύθερα στους δρόμους είναι οι άνω των 65 ετών, αφού μελετάται να υπάρξει ηλικιακός περιορισμός στις εξόδους τον Μάιο.

Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται από το τι θα δείξει η επιδημιολογική καμπύλη τις επόμενες ημέρες και ειδικά μετά το Πάσχα, καθώς ο καλός καιρός κάνει πολλούς να βγαίνουν στους δρόμους με ότι αυτό σημαίνει για τους κινδύνους που δημιουργούνται.

Βασικό σημείο που θα κρίνει και την πορεία της νόσου στη χώρα μας είναι και οι καταυλισμοί των Ρομά που προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις αρχές λόγω και των αλλεπάλληλων κρουσμάτων που διαπιστώνονται τις τελευταίες ημέρες. Γι αυτό και έχει αποφασισθεί όπου παρατηρούνται επιβεβαιωμένα κρούσματα να τίθενται οι κάτοικοι των καταυλισμών σε αυστηρή καραντίνα με απόλυτη φρούρηση από την πλευρά της αστυνομίας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button