Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Πώς πλένουμε τα ρούχα για να προστατευθούμε από τον ιό

Ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως σε άτομα που είχαν παρατεταμένη, απροστάτευτη στενή επαφή με έναν ήδη ασθενή με συμπτωματική επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19 και σε άτομα που ζουν ή έχουν πρόσφατα επισκεφθεί σε περιοχές με εκτεταμένη διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουν μέχρι στιγμής οι ιδικοί  η εξάπλωση από άτομο σε άτομο συμβαίνει συχνότερα όταν υπάρχει στενή επαφή (δηλαδή απόσταση κάτω των 2 μέτρων του ενός από τον άλλο).

Αυτός ο τύπος μετάδοσης συμβαίνει μέσω σταγονιδίων από το στόμα (αναπνοή, βήχας, φτέρνισμα). Η μετάδοση του νέου κορονοϊού από επιφάνειες μολυσμένες με τον ιό και μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος. Τι γίνεται όμως τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα στο σπίτι;

Οι επιστήμονες του Αμερικανικού Οργανισμού Νοσημάτων (CDC) συστήνουν:

Να φοράτε γάντια μιας χρήσης όταν χειρίζεστε βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο και στη συνέχεια απορρίψτε τα μετά από κάθε χρήση.

Εάν χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιήσιμα γάντια, αυτά τα γάντια πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για καθαρισμό και απολύμανση ρούχων κι επιφανειών από τον COVID-19 και όχι για άλλους σκοπούς οικιακής χρήσης.

Πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε γάντια κατά τον χειρισμό βρώμικων ρούχων, φροντίστε να τα πλύνετε καλά αργότερα.

Εάν είναι εφικτό, μην τινάζετε τα βρώμικα ρούχα. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τη διασπορά του ιού μέσω του αέρα.

Να πλένετε τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν είναι εφικτό, να τα πλένετε σε όσο πιο ζεστό νερό γίνεται, χωρίς να καταστραφούν φυσικά.

Στη συνέχεια πρέπει να στεγνώνετε τα ρούχα πλήρως.

Τα βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο μπορούν να πλυθούν μαζί με εκείνα άλλων ανθρώπων χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button