Ειδήσεις Υγείας

Κορονοϊός στην Κίνα: Τι είναι και γιατί προκαλεί μεγάλη ανησυχία

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας > Κορονοϊός στην Κίνα: Τι είναι και γιατί προκαλεί μεγάλη ανησυχία

Σε συναγερμό έχει τεθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο μετά  την εμφάνιση ενός νέου Κορονοϊου στην Κίνα , καθώς ξυπνούν μνήμες από την επιδημία του SARS το 2002 που εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 37 χώρες.

Με δεδομένο ότι τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, εμπειρογνώμονες στη Μεγάλη Βρετανία αναφέρουν σε έκθεση του Κέντρου Λοιμώξεων MRC του Imperial College London, ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δίνουν επισήμως οι κινεζικές αρχές κι ενδέχεται να φθάνει κοντά στους 1.700.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν  ότι λαμβάνουν μέτρα σε τρία αμερικανικά αεροδρόμια προληπτικά, ώστε να εντοπίζονται ταξιδιώτες από τη Βουχάν που μπορεί να έχουν συμπτώματα του νέου κοροναϊού.

Από την άλλη πλευρά οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνουν πως το νέο στέλεχος δεν είναι εξίσου φονικό με αυτό που προκαλεί το SARS, όμως η έρευνα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει απαντηθεί το πως και πόσο εύκολα μεταδίδεται.

Πάντως σε αυτή τη φάση ο ΠΟΥ δεν συνιστά περιορισμούς στα ταξίδια, εκδίδει όμως οδηγίες πρόληψης κι αντιμετώπισης σε χώρες που ενδέχεται να εντοπιστούν κρούσματα.

Όπως εξηγεί ο ΠΟΥ, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και αναπνευστικά προβλήματα.  Ο νέος ιός κατατάσσεται στην οικογένεια των κοροναϊών, όπως και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), το οποίο είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο όταν ξέσπασε επιδημία επίσης στην Κίνα.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε;

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων:

Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Βοηθήστε επίσης τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αν δεν είναι διαθέσιμα νερό και σαπούνι, τότε χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.

Καλύψτε την μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντηλο, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια πετάξτε το στο καλάθι απορριμμάτων.

Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.

Αποφύγετε την στενή επαφή, όπως ανταλλαγή φιλιού, κοινή χρήση μαχαιροπίρουνων ή άλλων οικιακών σκευών με άτομα που είναι άρρωστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπόταση: Πότε να ανησυχήσετε;

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button