ΆρθραΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνουν οι καρδιαγγειακοί ασθενείς! Τι λένε οι ειδικοί

Σοβαρές ανησυχίες υπάρχουν στους ασθενείς της χώρας μας που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σχετικά με τον κορονοϊό.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατυπώνουν προβληματισμούς για το αν θα πρέπει να αλλάξουν τη θεραπευτική τους αγωγή ή να τροποποιήσουν γενικότερα τη στάση τους απέναντι στα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν και χωρίς την πανδημία.

Ειδικά τώρα που περιορίζονται και οι επισκέψεις στους γιατρούς λόγω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο φόβος αυξάνεται. Διαβάστε ΕΔΩ πως θα παίρνουμε πλέον τις συνταγές για τα φάρμακα αλλά και τα παραπεμπτικά για εξετάσεις: “Κορονοϊός: Έρχεται από αύριο η συνταγογράφηση φαρμάκων και παραπεμπτικών μέσω … sms και email! Όλη η διαδικασία”

Ήδη πάντως και η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, αλλά και η αντίστοιχη Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, έχουν εκδώσει τις σχετικές οδηγίες, διαψεύδοντας ουσιαστικά τις φημολογίες ότι μπορεί τα φάρμακα των καρδιοπαθών να επιβαρύνουν την κατάστασή τους σε περίπτωση προσβολής από τον κορονοϊό.

Ο Φώτης Πατσουράκος, Καρδιολόγος και Πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδας ξεκαθαρίζει στο HealthReport.gr:

Ο καρδιολόγος Ο Φώτης Πατσουράκος

«Η θέση είναι ξεκάθαρη, τόσο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, όσο και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας: κανένας καρδιοπαθής δεν αλλάζει τα φάρμακά του».

Τα αντιυπερτασικά φάρμακα

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στο HealthReport.gr ο κ.Πατσουράκος, αντίστοιχες είναι και οι οδηγίες για όσους λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα.

«Επειδή υπήρξε μία αμφισβήτηση αλλά και αμφιβολίες για το θέμα των αντιυπερτασικών φαρμάκων, κανένα από αυτά τα σκευάσματα δεν επηρεάζει δυσμενώς τη νοσηλεία από τον κορονοϊό.

Οι ασθενείς μπορούν να αλλάξουν τα φάρμακά τους μόνο αν υπάρχει πρόβλημα και απαιτείται με βάση το νόσημά τους και εφόσον βέβαια υπάρχει η συμβουλή του γιατρού τους. Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται στη θεραπεία λόγω του κορονοϊού».

Οι «ρυθμισμένοι» και οι «αρρύθμιστοι»

Πάντως επειδή έχει καταγραφεί κι ένας έντονος προβληματισμός σχετικά με το ποιοι ακριβώς ανήκουν τελικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ο πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδας, αναφέρει: «Οι οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι σαφείς και περιγράφουν ότι στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν όσοι έχουν αρρύθμιστη τη νόσο τους, είτε είναι υπέρταση είτε είναι διαβήτης.

Και επειδή συζητάμε και για τους διαβητικούς, όσοι έχουν καλά ρυθμισμένο διαβήτη, δεν θεωρείται ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά μόνο εκείνοι που έχουν αρρύθμιστη την υπέρταση ή τον σακχαρώδη διαβήτη».

Με βάση πάντως τις οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν οι καρδιαγγειακοί ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα και είναι:

Α) Συγγενείς καρδιοπάθειες

Β) Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Γ) Στεφανιαία νόσο – χωρίς περαιτέρω διαστρωμάτωση

Δ) Υπερτασική καρδιοπάθεια

Ε) Βαλβιδική καρδιακή νόσο

ΣΤ) Κλινικά σημαντική αρρυθμία, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής

Ζ) Ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button