Ειδήσεις ΥγείαςΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορoνοϊός & Κοινωνική απόσταση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

«Κοινωνική απόσταση». Ένας όρος που οι περισσότεροι ανακαλύψαμε τι σημαίνει μετά την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού, όταν τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης πήραν διάφορες μορφές – όπως κλείσιμο επιχειρήσεων και σχολείων, ακυρώσεις εκδηλώσεων και αθλητικών γεγονότων και φυσικά τήρηση της ασφαλούς απόστασης των 1,5 -2 μέτρων από τον διπλανό μας.

«Μπορούμε να το αποκαλούμε κοινωνική απόσταση, αλλά είναι πραγματικά θέμα φυσικής απομόνωσης», αναφερει η Nancy Messonnier από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι ο όρος δεν συνεπάγεται το κόψιμο των δεσμών με τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης του 1918 (γνωστή ως η ισπανική γρίπη), πολλές πόλεις των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τις ίδιες στρατηγικές κοινωνικής απόστασης και απομάκρυνσης που ισχύουν επί του παρόντος. Γενικά, όσο νωρίτερα οι πόλεις αυτές εφάρμοσαν μέτρα κοινωνικής απόστασης, τόσο πιο αποτελεσματικά ήταν αυτά, καθώς ήταν σε θέση να καθυστερήσουν την κορύφωση των θανάτων και τη συνολική θνησιμότητα.

«Με τη γρίπη, γνωρίζαμε το σημείο καμπής στο οποίο ο ιός μολύνει ένα ορισμένο αριθμό ανθρώπων», δήλωσε ο Howard Markel, διακεκριμένος καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου για την Ιστορία της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για έναν νέο κορονοϊό, είπε: «Μαθαίνουμε περισσότερα όσο περνά ο καιρός. Θα έχουμε περισσότερα δεδομένα για να αξιολογήσουμε πόσο καλά λειτουργούν οι στρατηγικές κοινωνικής απόστασης – αλλά θα χρειαστούν εβδομάδες».

Στο ερώτημα: «πόσο καιρό θα διαρκέσει η κοινωνική απόσταση;», η απάντηση είναι ασαφής, αλλά ο στόχος της κοινωνικής απόστασης είναι να «αγοράσει χρόνο» ώστε να οικοδομηθεί την ικανότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης να ανταποκριθεί και να ελέγξει την πανδημία, λέει ο Markel.

Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης εάν τα περιστατικά από κορονοϊό θα μειωθούν καθώς πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας επηρεάζουν τους κορονοϊούς θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενημέρωση σχετικά με τις στρατηγικές κοινωνικής απόστασης, το επίπεδο έντασης και το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

«Η κοινωνική απομάκρυνση επηρεάζει τους πάντες», καταλήγει ο Marc Lipsitch, καθηγητής επιδημιολογίας στη σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard. «Αν δεν κάνουμε ό, τι μπορούμε – να αυξήσουμε τα τεστ, να πάρουμε περισσότερους αναπνευστήρες – θα είναι μια ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον χρόνο με σύνεση».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button