ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

«Κουρεύει» τις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων ο ΕΟΠΥΥ! Τι θα γίνει με τις συμμετοχές των ασφαλισμένων;

Σε μείωση των τιμών των διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων προχωρά ΕΟΠΥΥ επιχειρώντας να κάνει την Ελλάδα…Ευρώπη. Έπειτα από μελέτη που πραγματοποίησε ο Οργανισμός συγκρίνοντας τιμές Ελλάδος-ΓερμανίαςΣουηδίας αλλά μεταξύ άλλων και Βελγίου, διαπίστωσε πως οι τιμές στη χώρα μας σε κάποιες περιπτώσεις είναι υψηλότερες.

Βέβαια φαίνεται πως οι αρμόδιοι ξεχνούν πως στις συγκεκριμένες χώρες ο αριθμός των εξετάσεων είναι πολλαπλάσιος συνεπώς μπορούν να προσφέρονται και σε χαμηλότερες τιμές. Εκτός αυτού ο αντίστοιχος Γερμανικός ή Σουηδικός ΕΟΠΥΥ δεν αποπληρώνει τις οφειλές του με καθυστέρηση ετών…
Βέβαια αυτά φαίνεται πως και με την αριστερή κυβέρνηση είναι …ψηλά γράμματα.

Αλλάζουν οι συμμετοχές με βάση ηλικία και συχνότητα;

Όμως αυτό που φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι πως ανοίγει ο δρόμος ακόμη και για αύξηση της συμμετοχής τους στις διαγνωστικές εξετάσεις και ειδικά στις απεικονιστικές.
Στη μελέτη που πραγματοποίησε ο οργανισμός φαίνεται ξεκάθαρα πως γίνεται σύγκριση του τρόπου αποζημίωσης των εξετάσεων σε Ελλάδα και Βέλγιο όπου οι ασθενείς πληρώνουν περισσότερα ανάλογα με τον αριθμό των εξετάσεων που κάνουν.

Μάλιστα η συγκεκριμένη αναφορά περιλαμβάνεται και στις προτάσεις που εστάλησαν στους εμπλεκόμενους φορείς προς αξιολόγηση. Σημειώνεται χαρακτηριστικά από τον ΕΟΠΥΥ: «Στο Βέλγιο οι απεικονιστικές εξετάσεις κοστολογούνται σε σχέση με τη συχνότητα με την οποία γίνονται, δηλαδή οι συχνότερα συνταγογραφούμενες έχουν χαμηλότερη τιμή.

Παράλληλα η συμμετοχή του ασφαλισμένου σε αυτές αυξάνει ανάλογα με το πόσο συχνά επαναλαμβάνει εξετάσεις (υπάρχει και ηλικιακή διαφορά σε σχέση με το ποσοστό συμμετοχής).»

Κατά τα άλλα με βάση την πρόταση για ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων που κάνει ο ΕΟΠΥΥ και τέθηκε υπόψη του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των τιμών, ώστε να υπάρχει έλεγχος της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων και να γίνει εξοικονόμηση πόρων «προκειμένου στο άμεσο μέλλον να εισαχθούν και νέες διαγνωστικές εξετάσεις στον κατάλογο των αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ ιατρικών πράξεων».

Στο άμεσο πλάνο πάντως για μείωση των τιμών είναι οι εξετάσεις βιολογικών υγρών καθώς κρίνεται ότι είναι υψηλότερα κοστολογημένες σε σχέση με τη Σουηδία και τη Γερμανία.

Αντίθετα οι απεικονιστικές εξετάσεις στην Ελλάδα διαπιστώνεται ότι έχουν περίπου αντίστοιχες με τη Γερμανία τιμές αποζημίωσης και κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τη Σουηδία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button