ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Κουρεύονται οι εισαγωγές νέων καινοτόμων φαρμάκων από τα χαράτσια! Τι ανακοίνωσαν οι φαρμακοβιομηχανίες

Μπορεί νέα καινοτόμα φάρμακα να κυκλοφορούν στην υπόλοιπη Ευρώπη, όχι όμως και στη χώρα μας.

Όπως γνωστοποίησε το Pharma Innovation Forum (PIF), ο νέος φορέας που συστάθηκε για να εκπροσωπεί τις φαρμακευτικές εταιρείες με καινοτόμα φάρμακα, τους τελευταίους μήνες μετά την επιβολή του νέου μέτρου του 25% που αποτελεί αντίτιμο για να εισαχθεί ένα νέο φάρμακο στη λίστα με τα αποζημιούμενα, δεκάδες νέα σκευάσματα δεν έφθασαν ποτέ στους Έλληνες ασθενείς.

Σύμφωνα με τα μέλη του Pharma Innovation Forum (PIF), πολλα από τα φάρμακα αυτά έχουν πάρει έγκριση για την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά οι μητρικές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται να τα φέρουν στην Ελλάδα, είτε έχουν πάρει τιμή στην Ελλάδα αλλά οι εταιρείες δεν έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στη λίστα με τα αποζημιούμενα.

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της PIF Μάκη Παπαταξιάρχη τα νέα φάρμακα αφορούν σε σοβαρές ασθένειες αφου μεταξύ άλλων είναι ογκολογικά ή για άλλες σοβαρές ασθένειες.

Ο Γιάννης Βλόντζος μέλος του ΔΣ της PIF επεσήμανε απο την πλευρά του ότι οι φαρμακευτικέες εταιρείες σε κεντρικό επίπεδο, δεν ενδιαφέρονται να εισαγάγουν τα νέα καινοτόμα φάρμακα καθώς θα είναι υποχρεωμένες να τα δώσουν με εκπτώσεις 60 και 70% λόγω των υποχρεωτικών επιστροφών και των εκπτώσεων (clawback-rebate).

Παίρνοντας το λόγο ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Χ. Δάκας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι  χωρίς καμία λογική εξήγηση, η συνολική νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ ορίστηκε από το Υπουργείο στα 590 εκατ. ευρώ για το 2016, στα 580 εκατ. ευρώ για το 2017 και στα 530 εκατ. ευρώ για το 2018, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ένα στα τρία φάρμακα προσφέρεται δωρεάν.

Ο Άκης Αποστολίδης μέλος του Δ.Σ. της PIF Άκης τόνισε πως ο φαρμακευτικός κλάδος εφαρμόζει με δική του πρωτοβουλία εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια ένα αυστηρό κώδικα δεοντολογίας, στηρίζοντας παράλληλα κάθε πρωτοβουλία της πολιτείας για ενίσχυση της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσα θα πληρώσουν σε υποχρεωτικές εκπτώσεις οι φαρμακοβιομηχανίες για το 2018! Όλες οι πληροφορίες

Φαρμακοβιομήχανοι καλούν υπουργείο Υγείας! Τι ζητούν

Με παζάρια στις τιμές όλα τα νέα φάρμακα! Πως θα εγκρίνονται

Οι έξι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο φάρμακο! Τι προωθεί το υπ.Υγείας

Απίστευτο: Μέσω Facebook ψάχνουν φάρμακα που λείπουν οι φαρμακοποιοί! Σε απόγνωση οι ασθενείς

Σχετικά Άρθρα

Back to top button