main-articlesΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Κουρεύουν θεραπείες για την Ηπατίτιδα από τους ασθενείς για λόγους οικονομίας!

Σοβαρές επιπτώσεις στους Έλληνες ασθενείς αναμένεται να έχει η απόφαση του υπουργείου Υγείας να αφαιρέσει από τη φαρέτρα των γιατρών μία από τις βασικές επιλογές για την Ηπατίτιδα C ,προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι.

Την ώρα που η χώρα μας έχει δεσμευτεί στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και σε όλα τα Ευρωπαϊκά όργανα να εκριζώσει τη ασθένεια έως το 2030, χωρίς μέχρι σήμερα να προχωρήσει στις απαιτούμενες επενδύσεις, κάτι που πράττει ο ιδιωτικός τομέας, κουρεύει και θεραπείες.

Ειδικότερα στην πρόσφατη διαπραγμάτευση για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας C, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας λαμβάνοντας υπόψιν τους μόνο οικονομικά και όχι θεραπευτικά κριτήρια, επέλεξαν να θέσουν εκτός μία από τις βασικές θεραπείες κατά της νόσου μετατρέποντας όμως ουσιαστικά την αγορά σε μία μονοπωλιακή κατάσταση αφού πλέον θα διατίθεται μόνο ένα φάρμακο που καλύπτει όλους τους γονότυπους της Ηπατίτιδας C. Διαβάστε ΕΔΩ τις πρόσφατες πανηγυρικές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας: «Μειώνονται οι τιμές στα φάρμακα της Ηπατίτιδας C! Τι προέκυψε από τα παζάρια

Με βάση τα όσα ισχύουν στον δημόσιο τομέα, επιλέγονται συνήθως τρεις εταιρείες για να διαθέσουν στην αγορά τις απαιτούμενες θεραπείες, Και αυτό κυρίως για να μην υπάρξουν επιπλοκές στην περίπτωση που μία προμηθεύτρια φαρμακευτική εταιρεία δεν μπορεί να προμηθεύσει την αγορά με τα φάρμακά της.

Στην περίπτωση της Ηπατίτιδας C, το φάρμακο το οποίο αποκλείστηκε ανήκει στην εταιρεία Abbvie και ήταν το πιο πρόσφατο που εισήλθε στην ελληνική αγορά για την θεραπεία της νόσου. Το συγκεκριμένο σκεύασμα μπορεί να συνταγογραφηθεί για όλους τους γονότυπους της νόσου, όπως επίσης και ένα από τα δύο φάρμακα που πέρασαν από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Η διαφορά της θεραπείας της Abbvie αφορούσε στο χρόνο ίασης ο οποίος είναι 8 εβδομάδες για τις περισσότερες κατηγορίες ασθενών, ενώ τα άλλα δύο σκευάσματα είναι στις 12 εβδομάδες.

Οι ασθενείς

Σήμερα ο αποκλεισμός μίας καινοτόμου θεραπείας από τη δυνατότητα συνταγογράφησης συνεπώς και αποζημίωσης για τους ασθενείς, έχει πολλές επιπτώσεις στην αγορά φαρμάκου.
Καταρχάς το δημόσιο σύστημα υγείας βασίζεται εξ ολοκλήρου στις πρωτοβουλίες των φαρμακευτικών εταιρειών για την ενημέρωση και τον εντοπισμό των ασθενών.

Η απαιτούμενη εξέταση για τον εντοπισμό της Ηπατίτιδας C δεν αποζημιώνεται με αποτέλεσμα να πρέπει οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες να προχωρούν σε εξέταση των ευαίσθητων πληθυσμών για να διαπιστωθεί ποιος έχει προσβληθεί από Ηπατίτιδα C, ώστε να ξεκινήσει θεραπεία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Abbvie από το 2014 μέχρι σήμερα έχει επενδύσει κοντά στα 2 εκατ. ευρώ για προγράμματα εξάλειψης της νόσου, όπως οι επαναλαμβανόμενοι προληπτικοί έλεγχοι σε ειδικές ομάδες πληθυσμού (φυλακές, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, κ.λπ.), οι εκστρατείες ενημέρωσης των ομάδων υψηλού κινδύνου αλλά και γενικότερα η ενημέρωση της Ελληνικής Κοινωνίας.

Με βάση τις καταγραφές, σήμερα υπάρχουν περίπου 70.000 ασθενείς οι οποίοι δε γνωρίζουν ότι πάσχουν από Ηπατίτιδα C, που αποτελεί μία από τις πιο μεταδοτικές ιογενής νόσους.

Από την άλλη η χώρα μας ενώ θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε θεραπεία τουλάχιστον 5000 ασθενών ετησίως προκειμένου να εκριζωθεί πλήρως η ασθένειας έως το 2030, μόλις 2400 ασθενείς έλαβαν πέρυσι θεραπεία.
Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ασθενών είχε λάβει τη θεραπεία της Abbvie.

Η αποεπένδυση

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και την ανησυχία που έχει προκληθεί στην αγορά φαρμάκου για τον αποκλεισμό μίας βασικής θεραπείας από την Ηπατίτιδα C, είναι άγνωστο πλέον πως οι φαρμακευτικές εταιρείες θα προχωρήσουν σε επενδύσεις στη χώρα μας όπως π.χ. σε κλινικές μελέτες.

Σε ότι αφορά στην Abbvie πάντως το ζητούμενο φαίνεται να είναι η επόμενη μέρα. Θεωρείται βέβαιο ότι το επιτελείο της επανεξετάζει τη στρατηγική της εταιρείας για τη δραστηριότητα στη χώρα, μετά και τον αποκλεισμό της από τη διακίνηση της θεραπείας για την Ηπατίτιδα C. Δεδομένη πάντως θεωρείται, όπως έχει αναφέρει πολλές φορές η διοίκηση στο παρελθόν, η διατήρηση του ασθενοκεντρικού προσανατολισμού της εταιρείας.

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close