ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κουρεύουν και τις εφημερίες στα …νεογνά! Στον «αέρα» η μονάδα εντατικής στο Αττικόν

Η κρίση αλλά και η αγωνία των ιθυνόντων των νοσοκομείων να μην ξεφύγουν οι προϋπολογισμοί, φαίνεται ότι «τρώνε» και τις εφημερίες στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νεογνών!

Ενδεικτική η περίπτωση της Μονάδας Εντατικής Νεογνών του Αττικόν (ΜΕΝΝ) που αποτελεί πρότυπο μονάδας. Στο συγκεκριμένο τμήματα που φιλοξενεί δεκάδες βρέφη με προβλήματα, καλείται ένας και μόνο νεογνολόγος να είναι σε εφημερία για να βοηθήσει τόσο τα μωρά που νοσηλεύονται όσο και αυτά που θα φθάσουν ως έκτακτα περιστατικά.

νεογνά

Τα νέα δραστικά μειωμένα προγράμματα προβλέπουν κούρεμα τόσο σε δεδουλευμένες εφημερίες όσο και σε εφημερίες προγραμματισμένες.
Εφημερίες όμως που κατά τους γιατρούς δεν μπορούν να αλλάξουν, καθώς θεωρούνται ως οι μίνιμουμ δυνατές για μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών.

Συγκεκριμένα οι αρμόδιοι έχουν περικόψει όλες τις εφημερίες ετοιμότητας του Οκτωβρίου 2015 και μερικές από τις εφημερίες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, ενώ οι γιατροί έχουν ενημερωθεί ανεπίσημα ότι αντίστοιχο κούρεμα θα γίνει και στις εφημερίες ετοιμότητας του Ιανουαρίου.

Γιατροί και εργαζόμενοι είναι έξαλλοι καθώς θεωρούν ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία της Μονάδας Νεογνών στο Αττικόν μόνο με ένα γιατρό σε ενεργό εφημερία, χωρίς γιατρό σε εφημερία ετοιμότητας. Και αυτό επειδή νοσηλεύονται βαρύτατα περιστατικά, ενώ δεκάδες βρέφη εισάγονται ως έκτακτα περιστατικά.

μωρά

Οι γιατροί θεωρούν πως με έναν γιατρό που καλείται να εφημερεύσει η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη για τα βρέφη, ενώ δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν άλλα μωρά πλην όσων νοσηλεύονται.
Γι αυτό με αλλεπάλληλες ενημερώσεις προς τους υπευθύνους του νοσοκομείων αλλά και προς το Επιστημονικό Συμβούλιο ζητούν να επικυρώσει ότι η λειτουργία της Μονάδας χωρίς γιατρό σε εφημερία ετοιμότητας είναι επικίνδυνη ή μη δυνατή.

Να σημειωθεί ότι στη Μονάδα Εντατικής Νεογνών του Αττικόν νοσηλεύονται μωρά εξαιρετικά πρόωρα, βρέφη από πολύδυμες πρόωρες γεννήσεις, ενώ μεταφέρονται με το ΕΚΑΒ και βαριά περιστατικά νεογνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσλαμβάνεται επικουρικό προσωπικό στις αρχές του χρόνου! Όλες οι λεπτομέρειες

Παίρνει πίσω το νομοσχέδιο ο υπ. Υγείας. Όλο το παρασκήνιο

Δείτε ποιοι 16 διοικητές νοσοκομείων παραμένουν σε όλη τη χώρα!

Ετοιμάζονται οι μονάδες υγείας γειτονιάς! Τι αποφασίστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button