ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κουρουμπλής: Γλιτώνουν ΜΗΣΥΦΑ, 5ευρω και προσλήψεις

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα θιγούν οι προσλήψεις ιατρικο-νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ  που βρίσκονται σε εξέλιξη έδωσε ο υπουργός υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ακολουθώντας την πάγια τακτική του να  προβαίνει σε ανακοινώσεις δια μέσου της ΤV ο καθήλην αρμόδιος υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι το νέο μνημόνιο δεν θα τσεκουρώσει τις επικείμενες προσλήψεις οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για να καλυφθούν τα τραγικά κενά που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ σε προσωπικό.

Από τη δίνη των νέων δυσβάστακτων μέτρων  φαίνεται ότι τουλάχιστον οι ασθενείς δεν θα αναγκασθούν να πληρώνουν και πάλι το εισιτήριο των 5 ευρώ για τα Δημόσια Νοσοκομεία.

Μάλιστα ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε  ως θετικό σημείο της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο τη μη επιστροφή του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και τη διατήρηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δισ. ευρώ, παρόλο που οι δανειστές ζητούσαν τη μείωσή της στο 1,6 δισ. Ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύθηκε ότι μέχρι το τέλος του 15 θα εισαχθούν και νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, καθώς αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο σύστημα μόνο πέντε, για τις πιο δαπανηρές περιπτώσεις θεραπειών, ώστε να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Επίσης, τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) θα παραμείνουν στα φαρμακεία.
Ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, ο κ. Κουρουμπλής άφησε μία –μικρή ωστόσο- πιθανότητα να μην υπάρξει αλλαγή, λέγοντας ότι το υπουργείο Υγείας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Το ζήτημα της αδειοδότησης, πάντως, δεν είναι θέμα του υπουργείου Υγείας, έσπευσε να διευκρινίσει.
Να σημειωθεί εδώ ότι για τους φαρμακοποιούς η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς αποτελεί αιτία πολέμου.
Για το λόγο αυτό προσανατολίζονται να διακόψουν την πίστωση προς ΕΟΠΥΥ ακόμη και μέσα στον Αύγουστο ενώ τα μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προτίθενται να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διοικητές Νοσοκομείων: Οι «θεσμοί» μπλοκάρουν τους νέους διορισμούς! Τι ζητούν οι δανειστές

Νοσηλευτές: Είδος προς εξαφάνιση στα νοσοκομεία! Πόσοι λείπουν

Σχετικά Άρθρα

Back to top button