ΆρθραΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Κουρουμπλής: «Θα έχουν πρόσβαση όλοι στα ακριβά φάρμακα»! Τι συμφώνησε με τους φαρμακοβιομηχάνους

Την ώρα που ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωνε πως δέχεται πόλεμο από τις πολυεθνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις για να μην προωθήσει τα γενόσημα φάρμακα, έλαχε τελικώς να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους εκπροσώπους τους.

Ο κ.Κουρουμπλής συναντήθηκε την Τρίτη με τον πρόεδρο αλλά και τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) προκειμένου να συζητήσουν τα φλέγοντα θέματα του φαρμάκου. Άλλωστε επίκειται η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου που θα προωθήσει το υπουργείο Υγείας για την αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής.

Ένα νομοσχέδιο που έχει ανακοινωθεί ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος Μαΐου. Μία από τις βασικές αλλαγές που θα περιλαμβάνει θα σχετίζεται με τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους ή αλλιώς ακριβά φάρμακα.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να προχωρήσει σε περιορισμό του κονδυλίου για τα ακριβά φάρμακα, προκειμένου να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη η οποία φαίνεται πως έχει ξεφύγει τους τελευταίους μήνες.

Γι αυτό και θα εφαρμοσθεί κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα υψηλού κόστους, γνωστά και ως σκευάσματα της ΣΦΕΕ” λίστας 3816 . Δηλαδή θα υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι διαθέσιμο για τα φάρμακα αυτά, το οποίο όταν θα ξεπερνιέται, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να επιστρέφουν τα χρήματα.

Ο προϋπολογισμός αυτός παρότι αρχικά επρόκειτο να καθορισθεί στα 700 εκατ. ευρώ, τελικώς θα περιορισθεί στα 650 εκατ. ευρώ με δυνατότητα ετήσιας αύξησης 3%, εξαιτίας της εισόδου ΣΦΕΕ”>νέων καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά.
Να σημειωθεί πως τα ακριβά φάρμακα που θεραπεύουν σοβαρές και χρόνιες ασθένειες κόστισαν πέρυσι στο σύστημα 800 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr, αναμένεται να αφαιρεθούν από τη λίστα με τα ακριβά φάρμακα, όσα κοστίζουν κάτω των 200 ευρώ, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι νοσοκομειακά.
Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου υγείας προτίθεται να εφαρμόσει claw back (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης προϋπολογισμού) ανά κατηγορία σκευασμάτων.
Να σημειωθεί πως πέρυσι οι φαρμακευτικές εταιρείες επέστρεψαν συνολικά 410 εκατ. ευρώ ως claw back.

Πάντως κατά τη συνάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον ΣΦΕΕ συμφωνήθηκε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να διασαφηνιστούν γι αυτό και αποφασίστηκε η σύσταση Ειδικής Τεχνικής Επιτροπής, η οποία θα συγκληθεί άμεσα με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των επίσημων φορέων, προκειμένου να εξετάσει λεπτομερώς τα σχετικά θέματα.

Όπως σημειώθηκε και από τις δύο πλευρές κοινός στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών σε ένα ασφαλές σύστημα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται ο κλειστός προϋπολογισμός για τα ακριβά φάρμακα! Όλες οι λεπτομέρειες και οι νέες αλλαγές

Έρχονται μέτρα για τα ακριβά φάρμακα! Τι ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Στο απόσπασμα ο ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα! Τι αποφασίζουν φαρμακοποιοί, φαρμακοβιομηχανίες, αποθήκες

Σχετικά Άρθρα

Back to top button