ΆρθραΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Κουρουμπλής κατά φαρμακοβιομηχανιών για τη φορολόγηση! Τι απάντησε ο κλάδος

Στη φορολόγηση των φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και δεν αποδίδουν όσα πρέπει φορολογικά, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο συνέδριο για την Υγεία «Shaping the Future of Healthcare in Greece – Healthcare Reforms: Greater Challenges Ahead», με κύριο θέμα το μέλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος υγείας, έκανε λόγο για δισεκατομμύρια που εισπράττουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις χωρίς να αποδίδουν όσα πρέπει στο κράτος.

Ο κ.Κουρουμπλής είπε χαρακτηριστικά: «Όλοι γνωρίζουμε το πάρτι που έγινε, όπως την υπερσυνταγογράφηση και την υπερκατανάλωση φαρμάκων σαν να ήταν η Ελλάδα μία χώρα με πληθυσμό 40 εκατομμυρίων και το τζίρο των εταιρειών των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ με μηδενικές αποδόσεις για το κράτος».

Να σημειωθεί πως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής καιρό τώρα μιλά για εταιρείες που δεν φορολογούνται στη χώρα μας καθότι βγάζουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό γλιτώνοντας σημαντικά κέρδη.

Βέβαια ο υπουργός Υγείας λίγο μετά έλαβε την απάντηση από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Άκη Αποστολίδη ο οποίος υπογράμμισε πως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που είναι στη χώρα μας είναι ελληνικές καθότι διαθέτουν κανονικά ΑΦΜ ενώ αποδίδουν όσα πρέπει στο ελληνικό δημόσιο.

«Φτιάξτε φάρμακα στην Ελλάδα»

Κατά τα άλλα ο υπουργός Υγείας υγείας επανέλαβε ότι θα εισάγει νέο μοντέλο στο rebate μέσω του οποίου θα δοθεί βάρος στον όγκο και την κατανάλωση εξασφαλίζοντας σταθερό περιβάλλον στην πολιτική των τιμών. «Ας λάβουμε υπόψιν μας ότι και το κράτος μπορεί να πιέσει και όχι μόνο οι εταιρείες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν επιδιώκουμε αντιδικία με τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά συνεννόηση.

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα από την πλευρά των εταιρειών να μη συνεργαστούν και να μη συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια. Οι εταιρείες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να επενδύσουν και να πάψουν να βλέπουν τη χώρα μόνον ως καταναλωτή» επεσήμανε ο Παναγιώτης Κορουμπλής καλώντας τις εταιρείες να παράξουν στην χώρα μας τα δύο βασικά τους φάρμακα.

«Το φάρμακο πρέπει να παίξει αναπτυξιακό ρόλο και έχει όλες τις προϋποθέσεις αφού η χώρα διαθέτει και κορυφαίους επιστήμονες και υλικό. Για παράδειγμα τα δύο φάρμακα που είναι πρώτα σε κατανάλωση θα πρέπει να παράγονται στην Ελλάδα. Καλούμε τους φορείς να συμβάλλουν στην πράξη» κατέληξε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.

Βέβαια στην πράξη η παραγωγή δύο βασικών φαρμάκων από κάθε εταιρεία μοιάζει μάλλον μακρινό όνειρο, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις δε βρίσκουν εύφορο έδαφος για να επενδύσουν στη χώρα, δεδομένων των συνεχών αλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχονται τα μεγάλα «παζάρια» στα φάρμακα! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας

Συνταγές φαρμάκων ξανά με εμπορική ονομασία και πολλά…ερωτηματικά! Τι αλλάζει

Ελεύθερες και πάλι οι εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό! Δείτε την 1η απόφαση της νέας προέδρου του ΕΟΦ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button