ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Κουρουμπλής προς φαρμακοποιούς: Τη Δευτέρα παγώνω τις πολλαπλές άδειες και ρυθμίζω το ωράριο

Τη ρητή δέσμευση του ότι από την Δευτέρα το πρωί μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος θα «παγώσει» η δυνατότητα των πολλαπλών αδειών ανά φαρμακοποιό, διατύπωσε ο Υπουργός Υγείας  Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σε στρογγυλό τραπέζι στo πλαίσιo της διοργάνωσης του φαρμακευτικού συνεδρίου ΗELLASPHARM, που συντόνισε η Γενική Διευθύντρια του HealthReport.gr, Δήμητρα Ευθυμιάδου.

O κος Κουρουμπλής αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και είπε ότι το θέμα θα ρυθμιστεί στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Στο ίδιο τραπέζι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ  Δημήτρης  Κοντός μιλώντας ανέφερε πως ποτέ δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της Πολιτείας για την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,6% του ΑΕΠ. Ακόμη και για το 2015 δεν ξεπερνά τα 525.000.000 ευρώ που είναι περίπου στο μισό του ποσού που πρέπει να δοθεί.

Αναφερόμενος στην συμμετοχή των ασθενών είπε πως το 2012 ήταν 15,72% που αντιστοιχεί σε 415.000.000, το 2013 αυξήθηκε στο 21,55 ποσό 559.000.000 και το 2013 ποσοστό 25,8% ποσό 622.000.000 ευρώ.

Προηγήθηκε η τοποθέτηση του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου  και Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής,  Κωνσταντίνου Λουράντου ο οποίος αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην χαώδη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του φαρμάκου λόγω των μνημονιακών νόμων που αφορούν την λειτουργία των φαρμακείων καιζήτησε από τον παρευρισκόμενο υπουργό την απόσυρσή τους.

Ο κ. Λουραντος περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι φαρμακοποιοί ανέφερε ότι πολλές φορές πληρώνουν την συμμετοχή των ασφαλισμένων.

 

ΦΑΡΜ2

 

 

Ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ. Μιχάλης Βλασταράκος μιλώντας είπε χαρακτηριστικά πως λόγω της μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 300.000 ασθενείς με την επιβάρυνση του συστήματος να ανέρχεται στα 500.000.000 ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ανέφερε πως ο μέσος όρος της κατά κεφαλήν δαπάνης για την υγεία στην χώρα μας είναι στο μισό αυτού που καταγράφεται στους πίνακες του ΟΑΣΑ. Και συμπλήρωσε πως όταν αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη μειώνεται η νοσηλεία.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Στ. Μπελώνης που πρότεινε την δημιουργία ενός φόρουμ φαρμακευτικής πολιτικής και ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button