Πολιτική Υγείας

Κράτος «τζαμπατζής»! Πόσα χρωστούν Νοσοκομεία-ΕΟΠΥΥ στους προμηθευτές

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά πάνω από €650 εκατ. οφείλουν τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ στους προμηθευτές Ιατροτεχνολογικών προϊόντων, παρά τα υψηλά ταμειακά τους διαθέσιμα, όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) μετά από έρευνα που έκανε στα μέλη του.

Και το θέμα είναι πως δημιουργούνται νέες γενιές ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς το 66% των χρεών του κράτους προς τις εταιρείες προέρχεται από το 2013. Όλα αυτά την ώρα που το σύστημα υγείας τους χρωστά ακόμη από το 2011.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο το πρόβλημα της εξόφλησης επιτείνεται και από την παντελή αδυναμία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας να προβεί σε ορθή καταγραφή των προϊόντων.
Υπολογίζεται δε ότι μόνο το 15% του συνολικού χρέους των Νοσοκομείων του ΕΣΥ είναι εμπρόθεσμο, τουλάχιστον προς τα Μέλη του ΣΕΙΒ. Οι εταιρείες βρίσκονται στο κόκκινο καθώς οι οφειλές μετρούν ακόμη από το 2011. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) «Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ζοφερή με τον πολύπαθο ΕΟΠΥΥ ο οποίος ‘κληρονόμησε’, μόνο προς τα Μέλη του ΣΕΙΒ, χρέη €17 εκατ. από το πρώην ΙΚΑ (οφειλές μέχρι 31.12.2011) και δημιούργησε επιπλέον χρέη άλλων €7 εκατ., μέσα σε μόλις δύο χρόνια!»
Και να σκεφτεί κανείς ότι τον Φεβρουάριο του 2013 η πολιτεία είχε εξαγγείλει ρύθμιση που περιελάμβανε υποχρεωτικό «κούρεμα» των οφειλών κατά 20%, με το επιχείρημα ότι θα πληρώσει… Τελικά όμως δεν έχει καταφέρει να εξοφλήσει καμία οφειλή του.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button