Συνεντεύξεις - Άρθρα

Κρίσιμες Ανάγκες Υπηρεσιών Υγείας!

Στην εποχή της ανθρωπιστικής και υγειονομικής κρίσης, όπου οδηγηθήκαμε από τις μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων – με τις δαπάνες υγείας να ευρίσκονται στο 4,5% του ΑΕΠ (8 δισ. περίπου) πρέπει, να εργαστούμε ώστε, το ταχύτερο δυνατόν, οι δαπάνες να φτάσουν το μέσο ευρωπαϊκό όρο του 7% και να ξεφύγουμε από την επικινδυνότητα της κρίσης αυτής.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί καλούνται πλέον να προχωρήσουν σε πράξεις. Για τις απλήρωτες εφημερίες των νέων ιατρών, που βέβαια δεν είναι τωρινό έργο αλλά παλαιότερο, τους απλήρωτους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, ένα φαινόμενο που επιτείνεται, την απλήρωτη εργασία που αυξάνεται, την υποβάθμιση της λειτουργίας των Νοσοκομείων που εντατικοποιείται, την δόμηση της Π.Φ.Υ που βιαίως διαλύθηκε, τα εξευτελιστικά 5ευρα ή 10ευρα που καλούνται να πληρώσουν πολλοί ασθενείς για μία συνταγή και άλλα κακώς κείμενα που μας κληρονόμησαν οι πολιτικές των μνημονίων.

Η Πολιτεία οφείλει, άμεσα, να πράξει για την αποκατάσταση όλων αυτών των προβληματικών φαινομένων. Οι ασφαλισμένοι και οι πάροχοι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο σε μία ήδη πολύ υποβαθμισμένη περίθαλψη.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επιζητεί συνεργασία για την αναβάθμιση της περίθαλψης, για την εργασία των νέων ιατρών, την αναβάθμιση της αμοιβής του συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιατρού, από 10 ευρώ στα 20 ευρώ, τις ανοιχτές συμβάσεις με όλους τους ιατρούς και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού, μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας.

Όσον αφορά τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, χαιρετίζουμε τον τρόπο της τακτοποίησής τους. Οφείλω όμως, να επισημάνω, ότι ο ανασφάλιστος θα πρέπει να τυγχάνει της ίδιας αξιοπρεπούς περίθαλψης όπως και ο ασφαλισμένος και όχι μέσα από διαδικασίες συνταγογράφησης από το ΠΕΔΥ, στα πλείστα υποκαταστήματα των οποίων δεν υπάρχουν ιατροί ειδικοτήτων (υπάρχουν κυρίως οδοντίατροι ή εργαστηριακοί).

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται αύξηση της ήδη χαμηλής φαρμακευτικής δαπάνης των 2 δισ. ευρώ κατά 500 εκ. ευρώ, δεδομένου ότι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΠΥΥ είναι 2 εκ. 700 χιλιάδες και η κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη ευρίσκεται στο 180 ευρώ, τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 320 ευρώ.

Είναι καιρός η Πολιτική Ηγεσία, μετά τρεις μήνες εξουσίας να αρχίσει να βρίσκει λύσεις για τις δημόσιες δομές Π.Φ.Υ που δεν υπάρχουν, που υπολειτουργούν, να ενισχύσει τα Νοσοκομεία και να σταματήσει την πλήρη απορρύθμιση του ΕΟΠΥΥ.

Η διατήρηση της κρίσης, ανθρωπιστικής και οικονομικής, μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα, ότι δεν αναλαμβάνεται η ευθύνη για ενέργειες που έπρεπε ήδη να έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται.
Σε κάθε περίπτωση με ψυχραιμία, διάλογο και χωρίς εντάσεις, θα προσπαθήσω ως Πρόεδρος, πάντα σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο, να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε η σημερινή κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο να σταματήσει.

Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι τα γενικότερα προβλήματα της οικονομικής δυσπραγίας, δυσκολεύουν έως σήμερα την οποιαδήποτε συνεργασία για αποφάσεις και λύσεις, στις ανωτέρω κατευθύνσεις.
Ευελπιστώ ότι θα τηρηθεί η υπόσχεση του υπουργείου Υγείας ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα παίξει στην ουσία τον ρόλο του, του θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας για θέματα υγείας για την ανάταξη της περίθαλψης. Εχω την πεποίθηση ότι οι προθέσεις της Πολιτείας ευρίσκονται πράγματι στο επίπεδο της συνεργασίας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Ιατρική Δεοντολογία στον Εθελοντισμό

Ενισχύω, ως πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κάθε δράση εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς όταν γίνεται μέσα στο πλαίσιο της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας και των κανόνων λειτουργίας που επιβάλλει η σύγχρονη ιατρική πρακτική και λειτουργία.

Τα κοινωνικά ιατρεία προσέφεραν και προσφέρουν στην εποχή της κρίσης. Είναι σπουδαίο και απαραίτητο να επικρατεί η ιατρική ηθική και να δίνεται συμπαράσταση σε κάθε πολίτη. Τα ιατρεία κοινωνικής προσφοράς εξετάζουν ανήμπορους συμπολίτες μας, ανασφάλιστους, άστεγους, ή ευρισκόμενους στα όρια της φτώχειας, συνεισφέροντας στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα ανεργίας και της μετανάστευσης του κλάδου των υγειονομικών.

Η λειτουργία όλων θα πρέπει να ακολουθεί κανόνες, όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη Πολιτεία. Σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτό ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ως «ιατρεία αλληλεγγύης», χωρίς να έχουν λάβει άδεια από τον Ιατρικό Σύλλογο, όπως προβλέπει ο νόμος, να παραπέμπουν αυθαίρετα συμπολίτες μας που ευρίσκονται σε ανάγκη, για «δωρεάν» εξετάσεις σε συγκεκριμένα ιατρεία.

Προτρέπω, εκ του ρόλου μου, κάθε ιατρό να ενισχύσει την Ιπποκρατική ιδέα και την προσφορά στον πράγματι ανήμπορο συμπολίτη μας, αλλά οφείλω ταυτόχρονα να ενδιαφέρομαι για την εργασία τόσο του νέου όσο και του παλαιότερου ιατρού, την αναβάθμισή της, σε λειτουργικό και οικονομικό επίπεδο, και το σταμάτημα της μετανάστευσης των νέων ιατρών που τόσα πολλά έχει επενδύσει σε αυτούς το κράτος μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΟ ΝΕΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ Η ΕΛΠΙΔΑ!
Γράφει ο Πάνος Παπανικολάου Νευροχειρουργός, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ και ΠΙΣ, εκπρόσωπος της Α.Ρ.Σ.Ι.

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Θα μπορούσε να ήταν γιορτή!
Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέλης, Πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Ε.Ν.Ε.

«Μικρός», «Βοηθός», «Περαστικός» (Ή πώς είναι να κάνει κανείς ειδικότητα στην Ελλάδα)
Γράφει ο Άγγελος Ζούγλος, Ειδικευόμενος Β’ Πνευμονολογικής κλινικής Σισμανογλείου

Γιατί μουδιάζουν τα χέρια μου?
Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Σχετικά Άρθρα

Back to top button