ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κραυγή αγωνίας από τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ! Τα μισά ασθενοφόρα ακινητοποιημένα

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αθηνών περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο φορέα. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι ο φορέας έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση λόγω της έλλειψης των ασθενοφόρων και των συνεχών βλαβών που παρουσιάζουν και συμπληρώνουν: «Από τα 130 ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ Αθηνών, περίπου το 50% των ‘’μάχιμων’’ οχημάτων βρίσκεται ακινητοποιημένο λόγω σοβαρών βλαβών, αλλά και ασθενοφόρα με απλές βλάβες , λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, δεν επισκευάζονται έγκαιρα».

Κατά τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και σήμερα στην Αττική είναι κλειστοί 27 τομείς ασθενοφόρων, που συνεπάγεται ότι το βάρος της διακομιδής ασθενών έχει επιβαρύνει τα λίγα ασθενοφόρα που κυκλοφορούν με επιπλέον καθυστερήσεις στην ανταπόκριση του ΕΚΑΒ ακόμα και σε επείγοντα περιστατικά.

Και επιθέσεις οργής των πολιτών

Όμως οι δυσκολίες και τα αμέτρητα προβλήματα του ΕΚΑΒ έχουν σαν αποτέλεσμα οι έξαλλοι ασθενείς και οι συγγενείς τους να επιτίθενται στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ.

Το Σωματείο τονίζει: «Λόγω αυτής της κατάστασης, διασώστες του ΕΚΑΒ δέχονται καθημερινά επιθέσεις λεκτικής βίας αλλά και αρκετές φορές σωματική βία από αγανακτισμένους πολίτες ή συγγενείς ασθενών, που για την καθυστέρηση ενός ασθενοφόρου εικάζουν ότι ευθύνεται το πλήρωμα του ασθενοφόρου, μη γνωρίζοντας την τραγική κατάσταση του ΕΚΑΒ τόσο από την έλλειψη οχημάτων όσο και από τον όγκο της δουλειάς που ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες περιστατικά καθημερινά».

Οι…πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας

Και πως επιλύει το πρόβλημα το υπουργείο Υγείας; Κατά το Σωματείο των Εργαζομένων με τη γνωστή…τακτική: μεταφέροντας εργαζόμενους από τον έναν τομέα στον άλλο για να καλύψει τις τρύπες.

«Η Διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας γνωρίζουν πολύ καλά το πρόβλημα αυτό αλλά το μόνο που γίνεται αυτό το διάστημα είναι εσωτερικές μετακινήσεις στο ΕΚΑΒ για την «τακτοποίηση ημετέρων» ή μετατάξεις υπαλλήλων του ΕΚΑΒ στο Υπουργείο Υγείας με υπογραφές Υπουργών. Αντί να βοηθήσουν να λυθεί το θέμα της έλλειψης ασθενοφόρων με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αγορά 96 ασθενοφόρων που εκκρεμεί, είτε με την προμήθεια νέων ασθενοφόρων με νέο διαγωνισμό για την ανανέωση του γηρασμένου στόλου οχημάτων που μετρούν μια 12ετια σκληρής καθημερινής χρήσης και εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στην πλάτη τους».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button