ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κραυγή αγωνίας από τους καρκινοπαθείς: “Μας έκοψαν τα νέα φάρμακα”

Σε απόγνωση βρίσκονται ογκολόγοι γιατροί και ασθενείς, καθώς με τα νέα μέτρα για τα φάρμακα όσοι ασθενείς λάμβαναν ήδη φαρμακευτικά σκευάσματα νέας γενιές, ή αναμένεται να λάβουν φαίνεται ότι μένουν χωρίς θεραπεία.

Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Τέλος στα φάρμακα νέας γενιάς για καρκινοπαθείς! Οι πρώτες επιπτώσεις του μνημονίου

Όπως υποστηρίζει το προεδρείο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου ” ως πολίτες γνωρίζουμε τις αδυναμίες της οικονομίας της χώρας και δεν ζητούμε την άκριτη έγκριση των πάντων. Όμως, τα νέα ακριβά αποτελεσματικά φάρμακα πρέπει να είναι διαθέσιμα με ιατρικά κριτήρια για όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Δεν είναι αποδεκτό να κοστολογείται και να συμψηφίζεται με δημοσιονομικά κριτήρια η ζωή των ασθενών με καρκίνο”

Την στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας επιχειρεί με ανορθόδοξο τρόπο να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη, υποστηρίζουν τα μέλη της Ομοσπονδίας δεν έχει ταυτόχρονα φροντίσει για την οργάνωση της ογκολογικής περίθαλψης.

 

Στην κατεύθυνση αυτή η Ομοσπονδία ζητά να εξαιρεθούν  άμεσα οι ογκολογικοί  ασθενείς και τα νέα αντινεοπλασματικά φάρμακα από τις διατάξεις του άρθρου 89 του Ν. 4472/2017

«Ως πολίτες γνωρίζουμε τις αδυναμίες της οικονομίας της χώρας και δεν ζητούμε την άκριτη έγκριση των πάντων. Όμως, τα νέα ακριβά αποτελεσματικά φάρμακα πρέπει να είναι διαθέσιμα με ιατρικά κριτήρια για όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Δεν είναι αποδεκτό να κοστολογείται και να συμψηφίζεται με δημοσιονομικά κριτήρια η ζωή των ασθενών με καρκίνο» αναφέρουν στην ίδια ανακοίνωση τους.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των καρκινοπαθών καταλογίζου  στο Υπουργείο Υγείας ότι  επιχειρεί με ανορθόδοξο τρόπο να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη, χωρίς να έχει ταυτόχρονα φροντίσει για την οργάνωση της ογκολογικής περίθαλψης και του υπενθυμίζει ότι θα  πρέπει να φροντίσει για την ύπαρξη Εθνικού Αρχή Νεοπλασιών ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για τον αριθμό των πασχόντων, να δομήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον έλεγχο του Καρκίνου και το βασικότερο να συστήσει Οργανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας, που θα αξιολογεί με επιστημονικά κριτήρια τις νέες θεραπείες.

«Η υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, οι τραγικές ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού, τα συνεχή οριζόντια μέτρα και η έλλειψη εκσυγχρονισμού έχουν φτάσει σε ένα οριακό σημείο την παροχή υπηρεσιών ογκολογικής περίθαλψης και στους τρεις πυλώνες της ογκολογίας: τη χειρουργική, τη θεραπευτική/φαρμακευτική και την ακτινοθεραπευτική αντιμετώπιση. Επειδή και οι τρεις πυλώνες της ογκολογικής περίθαλψης είναι αλληλένδετοι, είναι δεδομένο ότι τα νέα μέτρα περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, θα περιορίσουν σημαντικά την θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου» επισημαίνουν οι ασθενείς.

Ο μοναδικός ένοχος

Τα νέα φάρμακα αντιμετωπίζονται στη χώρα μας ως ο μοναδικός «ένοχος» για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ παραβλέπεται το γεγονός ότι τα νέα φάρμακα:

  • κατά τεκμήριο μειώνουν τους χρόνους νοσηλείας (αποσυμφόρηση των νοσοκομείων με παράλληλη μείωση του κόστους νοσηλείας που δεν λαμβάνεται υπόψη),
  • προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή,
  • επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής,
  • αποτελούν την μοναδική ή την τελευταία επιλογή θεραπείας για πολλούς ασθενείς, ενώ
  • βελτιώνουν την ικανότητα προς εργασία και την παραγωγικότητα των ασθενών

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κουρεύονται και τα φάρμακα με το νέο μνημόνιο! Όλες οι λεπτομέρειες

Ιδού τα νέα μέτρα για τα φάρμακα μετά τη συμφωνία με την τρόικα! Τι προβλέπεται για γιατρούς- φαρμακοποιούς

Μέτρα ενίσχυσης των γενοσήμων μόνο στα… χαρτιά! Τι δεν εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button