Ειδήσεις Υγείας

 Κρεατινίνη: Τι είναι και ποιες οι φυσιολογικές τιμές

Αρχική > Ειδήσεις Υγείας >  Κρεατινίνη: Τι είναι και ποιες οι φυσιολογικές τιμές

Η κρεατινίνη είναι ένα αζωτούχο προϊόν του μεταβολισμού που παράγεται σε καθημερινή βάση και αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η κρεατινίνη βρίσκεται στο αίμα και στα ούρα και αποβάλλεται από το σώμα μέσω των νεφρών. Περίπου το 2% της κρεατίνης του σώματος μετατρέπεται σε κρεατινίνη κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) η κρεατινίνη είναι μία εξέταση αίματος, που μαζί με την ουρία αίματος χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών.

Πότε γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση της κρεατινίνης γίνεται σε πολλές περιπτώσεις, όπως:

Ως εξέταση ρουτίνας στον προληπτικό έλεγχο υγιών ατόμων, καθώς και στον διαγνωστικό έλεγχο των ασθενών που πάσχουν από οξέα ή χρόνια νοσήματα.

Σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, που επηρεάζουν τα νεφρά, η κρεατινίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την παρακολούθηση εξέλιξης της νόσου όσο και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.
Στην αξιολόγηση της νεφρικής λειτουργίας πριν από τη διενέργεια εξετάσεων, όπως η αξονική τομογραφία.

Τι δείχνει

Ακριβώς αναφέρουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων επειδή η κρεατινίνη παράγεται και αποβάλλεται με ένα σχετικά σταθερό ρυθμό από το σώμα, η ανίχνευση της ποσότητάς της στα ούρα βοηθάει στην αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών ή άλλως διαταραχών του ουροποιητικού συστήματος.

Οι μετρήσεις κρεατινίνης, σε συνδυασμό με την ηλικία, το βάρος και το φύλο του ασθενούς, χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό της σπειραματικής διήθησης των νεφρών, η οποία είναι μία διαγνωστική εξέταση για εκτίμηση της νεφρικής βλάβης.

Επίσης τα αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης δείχνουν μείωση της νεφρικής λειτουργίας ή αυξημένη πιθανότητα νεφρικής νόσου.

 Φυσιολογικές τιμές στο αίμα

Για τις γυναίκες: 88 έως 128 mL/min

Για τους άντρες: 97 έως 137 mL/min

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οστεοπόρωση: Ποιες κακές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο;

 

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close