Πολιτική Υγείας

Κόβει ο Βορίδης, δίνει ο Κοντός! Σύγχυση με τις “κουρεμένες” εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ

Άλλα κάνει ο ένας άλλα ο άλλος. Ούτε για τα βασικά κουρέματα των διαγνωστικών και προληπτικών εξετάσεων δεν μπορούν να συνεννοηθούν στο υπουργείο Υγείας καθώς από τη μία ο Μάκης Βορίδης κόβει τις δωρεάν εξετάσεις όπως τεστ ΠΑΠ και μαστογραφίες και ο υφιστάμενός του πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός προτείνει στο νέο κανονισμό παροχών να γίνονται κανονικά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τεστ ΠΑΠ και της μαστογραφίας. Στο νέο κανονισμό παροχών ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, προτείνει για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τεστ PAP κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής. Ο Μάκης Βορίδης από την άλλη με την υπουργική του απόφαση κόβει το “κάθε χρόνο” και δίνει το δικαίωμα μόνο κάθε τρία χρόνια.
Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μαστογραφία ο ΕΟΠΥΥ προτείνει με την ακόλουθη συχνότητα: κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Για την τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού γιατρού.
Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, τεστ PSA ο ΕΟΠΥΥ λέει κάθε δύο χρόνια σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών και κάθε χρόνο σε άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών ενώ ο Μάκης Βορίδης δε δίνει το δικαίωμα μετά τα 75 στους άνδρες να κάνουν το τεστ PSA δωρεάν.

Κατά τα άλλα στο νέο Κανονισμό Παροχής υγείας του ΕΟΠΥΥ,που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Οκτωβρίου, προτείνονται σημαντικές αλλαγές που θα επηρρεάσουν την περίθαλψη εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Συγκεκριμένα, θα α ποζημιώνεται από τον Οργανισμό, η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ανασφάλιστων, στις δημόσιες δομές.
Στην Οδοντιατρική, θα παρέχονται και θα αποζημιώνονται υπηρεσίες που θα περιλαμβάνουν προληπτικές ή θεραπευτικές δράσεις και προσθετικές αποκαταστάσεις.

Προτείνεται αύξηση στην αποζημίωση των «τεχνητών» μελών κάτω άκρων

Προτείνεται αύξηση της αποζημίωσης για κάθε συνεδρία φυσικοθεραπείας

Προτείνεται αύξηση στην αποζημίωση των τεχνητών οφθαλμών ειδικής κατασκευής, ακουστικών βαρηκοΐας και του αναπηρικού αμαξιδίου ελαφρού τύπου.

Απόδοση δαπάνης για συντήρηση εξαρτημάτων (service) για την ασφαλή λειτουργία των αναπνευστήρων όγκου / πίεσης

Προτείνεται ξεχωριστή τιμή για αγορά γυαλιών (κρύσταλλα και σκελετός)

Εντάσσεται στα αποζημιωμένα είδη 2 συσκευές για έγχυση γ΄ σφαιρίνης και χρόνου προθρομβίνης καθώς και βαλβίδα ομιλίας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button