ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κόβουν και τα ρεπό στους νοσοκομειακούς γιατρούς! Με εξώδικο απαντά ο κλάδος

Μπορεί πολλοί νοσοκομειακοί γιατροί να κάνουν απανωτές εφημερίες που σημαίνει ότι επί 24ωρου βρίσκονται επί ποδός στα νοσοκομεία μετά μάλιστα από κανονική βάρδια, αλλά ορισμένες διοικήσεις …ξεχνούν να τους δώσουν μετά το νόμιμο ρεπό.

Στην Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχουν φθάσει δεκάδες καταγγελίες από διάφορες περιοχές και νοσοκομεία της χώρας, βάση των οποίων διοικήσεις αρνούνται να δώσουν σε γιατρούς το νόμιμο ρεπό που δικαιούνται την επόμενη ημέρα μετά από εφημερία.

Με βάση τόσο την Ευρωπαϊκή όσο και την εθνική νομοθεσία οι νοσοκομειακοί γιατροί πρέπει μετά από κάθε εφημερία να λαμβάνουν ένα ρεπό το οποίο μπορεί να μεταφερθεί σε μία άλλη μέρα μέσα όμως σε μία εβδομάδα.
Ωστόσο σε πολλά νοσοκομεία επικαλούνται υποστελέχωση και δεν δίνουν τα ρεπό, ενώ ταυτόχρονα υποχρεώνουν τους γιατρούς σε υπερεφημέρευση.

νοσοκομεία

Όμως με βάση και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2015 οι ειδικευμένοι γιατροί δεν πρέπει να υπερβαίνουν την εβδομάδα τις 48 ώρες εργασίας και οι ειδικευόμενοι τις 52, συμπεριλαμβανομένων των ρεπό.
Κάτι βέβαια που όπως φαίνεται με βάση τις καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ και πάλι δεν τηρείται παρότι οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν προσφύγει και στα Ευρωπαϊκά όργανα.

Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών με εξώδικο προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), ζητούν να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να χορηγούνται όλα τα νόμιμα ρεπό στους γιατρούς, διαφορετικά θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματα και θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξεκινά η ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων! Πως θα «επικοινωνούν»

Ξεπαγώνουν οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία μετά το…λάθος! Όλη η εγκύκλιος

Δείτε πόσοι έφυγαν και πόσοι προσλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας!

Άγριος ξυλοδαρμός εργαζόμενου του Νοσοκομείου Αιγίου! Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ξεκινά η κινητικότητα στα νοσοκομεία! Όλη η διαδικασία

Σχετικά Άρθρα

Back to top button