ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Κόβουν τη συνταγογράφηση από Γενικούς Γιατρούς και παθολόγους! Από ποιες ασθένειες αποκλείονται

Μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν σήμερα εκατοντάδες γενικοί γιατροί αλλά και Παθολόγοι ανά τη χώρα, όταν διαπίστωσαν ότι με τη νέα θετική λίστα φαρμάκων, τη λίστα δηλαδή με τα φάρμακα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, υπάρχει και η οδηγία που τους απαγορεύει να συνταγογραφούν σκευάσματα που σχετίζονται με το άσθμα και τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Συγκεκριμένα με ειδική σημείωση που υπάρχει στη θετική λίστα φαρμάκων, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε λίγες ημέρες, οι συνδυασμοί φαρμάκων όπως κορτιζόνη με βρογχοδιασταλτικά, μπορούν να χορηγούνται μόνο από πνευμονολόγους.

Πρόκειται για φάρμακα που κυκλοφορούν χρόνια στη χώρα μας -τόσο παλαιά όσο και νέα-και αφορούν πολλές φαρμακευτικές εταιρείες και θεραπείες και σχετίζονται με χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Δείτε παρακάτω τη σημείωση στη θετική λίστα φαρμάκων του ΕΟΦ

θετική λίστα

Η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής είναι στα κάγκελα και σκοπεύει να αντιδράσει άμεσα προσφεύγοντας ακόμη και σε Ευρωπαϊκά όργανα, δεδομένου – όπως υποστηρίζουν τα μέλη της- ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη νοσήματα όπως το άσθμα και η ΧΑΠ αντιμετωπίζονται στις πρωτοβάθμιες μονάδες ειδικά όταν εμφανίζονται αιφνιδίως τα συμπτώματα.

Ο Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής Ευάγγελος Φραγκούλης λέει μάλιστα στο HealthReport.gr ότι ο αποκλεισμός αυτός συμβαίνει τη στιγμή που στη χώρα μας υπάρχει, ειδικά στην Περιφέρεια, έλλειψη πνευμονολόγων με συνέπεια οι ασθενείς να μην έχουν πλέον πρόσβαση στα φάρμακά τους.

Αναφέρουν ακόμη ότι ο αποκλεισμός τους από τη συνταγογράφηση γίνεται σε μία περίοδο με έξαρση της γρίπης και έντονα αναπνευστικά προβλήματα των πασχόντων.

Όλα αυτά συμβαίνουν βέβαια όταν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει να στείλει τους Γενικούς Γιατρούς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και ζητά να βάλουν πλάτη. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: “Υπ.Υγείας προς Γενικούς Γιατρούς: «Βάλτε πλάτη στα νοσοκομεία»! Όλες οι προτάσεις των γιατρών”

Να σημειωθεί πάντως ότι εδώ και καιρό πνευμονολόγοι είχαν ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης της συνταγογράφησης των συγκεκριμένων φαρμάκων από άλλες ειδικότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπ.Υγείας προς Γενικούς Γιατρούς: «Βάλτε πλάτη στα νοσοκομεία»! Όλες οι προτάσεις των γιατρών

Τι αλλάζει για γιατρούς- νοσοκομεία με το «παράλληλο πρόγραμμα»! Όλες οι ρυθμίσεις

Έρχονται επισχέσεις και εξώδικα από γιατρούς κατά ΕΟΠΥΥ για το «κούρεμα» στις διαγνωστικές εξετάσεις!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button