ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Κόντρα υπ. Υγείας-υφυπ. Αθλητισμού για τις βιταμίνες στα γυμναστήρια! Τι δήλωσε ο Αν. Ξανθός

Κόντρα φαίνεται πως ξέσπασε ανάμεσα στον υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθό και στον υφυπουργό Αθλητισμού, με αφορμή διάταξη του ν/σ του υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού που επιτρέπει την πώληση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από τα γυμναστήρια.

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι για σοβαρούς λόγους πρόληψης πιθανών παρενεργειών και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, δεν μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη διακίνηση αυτών των σκευασμάτων βάζοντας έτσι στο κάδρο τον υφυπ. Αθλητισμού.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: Επισήμως οι βιταμίνες στα γυμναστήρια! Η διάταξη που άναψε φωτιές στους φαρμακοποιούς

Μάλιστα ο Ανδρέας Ξανθός για να δικαιολογήσει αφενός το γεγονός ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για το μείζον αυτό θέμα δημόσιας υγείας, αφετέρου για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί κόντρας με τον υφυπ. Αθλητισμού, ισχυρίστηκε πως η διάταξη αυτή συμπεριλαμβανόταν σε μια δέσμη μέτρων «προώθησης του ανταγωνισμού στην αγορά» στο πλαίσιο της «εργαλειοθήκης 2» του ΟΟΣΑ και ότι στο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης συμφωνήθηκε με απαίτηση των «θεσμών», και ειδικά του ΔΝΤ, να εφαρμοστεί.

 

 

 

 

 

Πάντως έσπευσε να δηλώσει ότι η ανησυχία που ήδη έχει εκφραστεί στο δημόσιο διάλογο από επιστημονικούς φορείς της χώρας, είναι απολύτως εύλογη και ήδη το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Αθλητισμού για την επανεξέταση της ρύθμισης.

Είχε προηγηθεί έντονη διαμαρτυρία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με τον πρόεδρο Κυριάκο Θεοδοσιάδη να ζητά την άμεση απόσυρσή της.

Είναι προφανές ότι για σοβαρούς λόγους πρόληψης πιθανών παρενεργειών και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, δεν μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη διακίνηση αυτών των σκευασμάτων και , ακριβώς γι΄αυτό , η πολιτική βούληση και των δύο υπουργείων είναι να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες, το Υπουργείο Αθλητισμού, θα αναλάβει μετά το τέλος της διαβούλευσης του νομοσχεδίου να αλλάξει τη συγκεκριμένη διάταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστηρή προειδοποίηση ΕΟΦ για επικίνδυνα ομοιοπαθητικά φάρμακα! Ποια είναι τα ύποπτα

Έρχεται ηλεκτρονική ειδοποίηση για να λαμβάνουν οι ασθενείς τα φάρμακά τους! Πότε θα ξεκινήσει

Αυστηρές οδηγίες ΕΟΦ για περιορισμό αντιβιοτικών που προκαλούν παρενέργειες! Ποια είναι ύποπτα

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button