ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

«Κύμα» αντιδράσεων για τον νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ! Τι υποστηρίζουν οι ασθενείς

Άγριες αντιδράσεις προκάλεσαν σε ασθενείς και συλλόγους οι αλλαγές στον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ που εσπευσμένα και χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση τους τέθηκε προς συζήτηση και έγκριση στο Δ.Σ. του Οργανισμού.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: Άρον άρον ο Π.Πολάκης στον ΕΟΠΥΥ για να ψηφιστεί ο νέος Κανονισμός! Βροχή διαμαρτυριών για τις αλλαγές

Σε ανακοίνωση τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι η πρόταση ειδικά για το σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί την «ταφόπλακα» για όλους τους πάσχοντες.

Αναλυτικότερα στην Παράγραφο 5, για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τους ινσουλινοεξαρτώμενους δηλαδή, οι μηνιαίες ταινίες μέτρησης σακχάρου και οι σκαριφιστήρες μειώνονται από 200 σε 150, ενώ οι βελόνες ινσουλίνης, παρά το πάγιο αίτημά μας για αύξηση της ποσότητάς τους, παραμένουν στις 100.

Αντίστοιχα, στους ινσουλινοθεραπευόμενους, τους πάσχοντες δηλαδή από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που βρίσκονται σε αποκλειστική αντιμετώπιση της πάθησης με ινσουλίνη, οι χορηγούμενες βελόνες ανέρχονται σε 60 μηνιαίως, ποσότητα που είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες τους.

Η βελόνα που βιδώνει στο στυλό ινσουλίνης, όπως και κάθε άλλη βελόνα πρέπει να χρησιμοποιείται μια και μόνο φορά.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι παγκόσμιες επιστημονικές οδηγίες ορίζουν ότι άτομα με διαβήτη τύπου 1 για τον αποτελεσματικό αυτοέλεγχο και τη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους, πρέπει να μετρούν το σάκχαρό τους τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα, προκειμένου να προλάβουν και να απομακρύνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αντίστοιχα οι ινσουλινοθεραπευόμενοι με διαβήτη τύπου 2 τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα.

 

 

 

 

 

 

Όπως υποστηριζουν οι ασθενείς στην πρόταση του νέου ΕΚΠΥ αναφέρεται ρητά ότι οι ασφαλισμένοι δεν καταβάλουν συμμετοχή για το αναλώσιμο Υγειονομικό Υλικό και συγκεκριμένα για το σακχαρώδη διαβήτη: «Τα αναλώσιμα υλικά διαβήτη, όπως ταινίες μέτρησης, βελόνες, σκαριφιστήρες, τα αναλώσιμα συστημάτων καταγραφής γλυκόζης, συνδεδεμένα με την αντλία ή κάθε τύπο μηχανήματος που χρησιμεύει προς τούτο, με μηνιαία δαπάνη ισόποση με τη δαπάνη των ήδη χορηγούμενων ειδών μέτρησης, δηλαδή ταινίες σακχάρου και σκαριφιστήρες».

Την ίδια στιγμή ισχυρίζονται οι ασθενείς όσοι χρησιμοποιούσαν αντλίες με συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ!
Διότι, στο άρθρο 48 παράγραφος Α, «Αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης», προστίθεται 10% συμμετοχή στον ασφαλισμένο για τη συσκευή, ενώ δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν αυτό ισχύει και για τα αναλώσιμά της.
Είναι δεδομένο πλέον ότι θα υπάρξει πρόβλημα όχι μόνο στη διαθεσιμότητα των ήδη υπαρχόντων τεχνολογιών, όπως οι αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, αλλά κυρίως στη δυνατότητα επιλογής χρήσης τους από τα άτομα με διαβήτη.

Δεν τελείωσε δυστυχώς, εδώ, η πρόταση του νέου ΕΚΠΥ. Πουθενά δεν αναφέρεται η αποζημίωση των διαβητικών θεραπευτικών υποδημάτων, αλλά ούτε και οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο και το είδος υποδήματος που πρέπει να χορηγείται κατά περίπτωση.
Καμιά απολύτως πρόληψη για την τόσο επίπονη και κοστοβόρα επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη, το διαβητικό πόδι, που οδηγεί, ετήσια, χιλιάδες συνανθρώπους μας σε ακρωτηριασμό.

Στα κάγκελα

Τα μέλη της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), ζητούν μετ’ επιτάσεως την παροχή ικανού και ευλόγου χρονικού διαστήματος για δημόσια διαβούλευση επί του νέου ΕΚΠΥ, καθώς και την αναβολή της σχετικής συζήτησης στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

Σε σχετική τους ανακοίνωση αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι συνεχιζόμενες το τελευταίο χρονικό διάστημα μονομερείς ενέργειες του Οργανισμού, δυστυχώς μας θυμίζουν εποχές που όλοι οι Έλληνες καταγγέλλουν και οι κάπως μεγαλύτεροι σε ηλικία επιθυμούν να ξεχάσουν. Ελπίζουμε ότι αποτελούν απλώς ατυχείς πρωτοβουλίες κι όχι μέρος συγκεκριμένου σχεδιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΠΥΥ: Πόσα χρήματα θα δίνει για τοκετούς, εξωσωματικές, εξετάσεις! Όλος ο νέος κανονισμός

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button