Ειδήσεις Υγείας

Κύστεις μαστού: Γιατί εμφανίζονται, πώς αντιμετωπίζονται

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία 1 στις 5 γυναίκες εμφανίζει καλοήθη πάθηση του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της.

Αν και αποτελούν την πιο συχνή αιτία επίσκεψης στον γιατρό οι κύστεις του μαστού είναι στην πλειοψηφία τους αθώες και δεν συντρέχει λόγος πανικού.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί έχουν ομαλή υφή και μερικές φορές προκαλούν πόνο. Μετακινούνται εύκολα, μπορεί να εκδηλωθούν σε οποιοδήποτε σημείο του μαστού, ενώ συχνά παρουσιάζονται και στους δύο μαστούς.

Οι κύστεις μαστού δημιουργούνται εξαιτίας ορμονικών διαταραχών, γι’ αυτό είναι συχνότερες σε γυναίκες μεταξύ 30-50 ετών και συνήθως εξαφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι κύστεις εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες που έχουν πυκνούς μαστούς και έτσι, ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία και/ή υπέρηχο είναι απαραίτητος για να διακρίνονται οι καλοήθεις μάζες από τις καρκινικές.

Εξίσου σημαντικό είναι και η αυτοεξέταση του μαστού που πρέπει να γίνεται τακτικά, περίπου μία εβδομάδα μετά την πρώτη ημέρα της περιόδου, όταν οι ορμόνες αρχίζουν να «ηρεμούν» και το στήθος επανέρχεται στο φυσιολογικό.

Συμπτώματα

Αν και οι περισσότερες γυναίκες δεν αναφέρουν εμφανή συμπτώματα και ενοχλήσεις ωστόσο, σε κάποιες γυναίκες οι κύστεις συνοδεύονται από ευαισθησία και ήπιους πόνους στον μαστό, ιδίως λίγες ημέρες πριν την περίοδο.
Θεραπεία- Αντιμετώπιση

Σε περιπτώσεις που το μέγεθός τους είναι αρκετά μεγάλο ή προκαλούν έντονους πόνους, ο γιατρός μπορεί να τις αποστραγγίξει με τη βοήθεια βελόνας ή να τις αφαιρέσει με χειρουργική επέμβαση.

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν ήπιο πόνο και ευαισθησία μπορούν να διαχειριστούν τις ενοχλήσεις με παυσίπονα ή εφαρμόζοντας ζεστές κομπρέσες επάνω στο στήθος. Επίσης, συνιστάται η χρήση καλού στηθόδεσμου, που να παρέχει επαρκή υποστήριξη, ιδίως κατά τη σωματική άσκηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρκίνος του μαστού: γιατί είναι πολύτιμη η πρώιμη διάγνωση;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button