Ειδήσεις Υγείας

Κύστεις στις ωοθήκες: Πού οφείλονται, πότε προκαλούν ανησυχία

Οι κύστεις στις ωοθήκες μπορεί να είναι αβλαβής, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα όπως ρήξη, αιμορραγία ή πόνο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic οι περισσότερες κύστες στις ωοθήκες εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία μέσα σε λίγους μήνες.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, -ιδιαίτερα εκείνες που έχουν υποστεί ρήξη- προκαλούν σοβαρά συμπτώματα. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε αναφέρουν οι ερευνητές της mayo clinic είναι να γνωρίζετε τα συμπτώματα που μπορεί να σηματοδοτήσουν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα και να προγραμματίζετε τακτικές πυελικές εξετάσεις στον/στην γυναικολόγο σας.

Τι είναι

Οι Ωοθήκες είναι ένα ζευγάρι οργάνων στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Βρίσκονται μέσα στην πύελο (λεκάνη) τοποθετημένες δεξιά και αριστερά από τη μήτρα.

Κάθε μία έχει το μέγεθος ενός αμυγδάλου. Παράγουν ωάρια και ορμόνες. Κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της περιόδου, ένα ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη. Αυτό ονομάζεται ωορρηξία. Το ωάριο μεταναστεύει από την ωοθήκη στη μήτρα δια μέσω της σάλπιγγας.

Συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές οι κύστες ωοθηκών δεν δημιουργούν συμπτώματα. Ανευρίσκονται κατά τον συνήθη γυναικολογικό έλεγχο. Άλλες φορές μπορούν να δημιουργήσουν:

Πίεση, βάρος η πόνο χαμηλά στην κοιλιά

Συχνοουρία, από πίεση που ασκούν στην ουροδόχο κύστη

Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή

Πόνο στην περίοδο

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Οι κύστες ωοθηκών μπορούν να συστραφούν ή να σπάσουν. Τότε δημιουργούν έντονα συμπτώματα και είναι επικίνδυνες για τη ζωή.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσετε άμεσα βοήθεια:

Έντονο πόνο χαμηλά στην κοιλιά, με πυρετό, εμετό, ιδρώτα, ατονία, ζαλάδα, αδυναμία και γρήγορη αναπνοή.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button